Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Bani mai mulţi pentru mâncarea bolnavilor din spitalele bucureştene

Bani mai mulţi pentru mâncarea bolnavilor din spitalele bucureştene

Alocaţiile de hrană pentru unităţile sanitare aflate în administrarea Primăriei Capitalei vor fi majorate cu 50% faţă de nivelul prevăzut în HG 851/2018, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Elena Marinescu 0 comentarii

În prezent, alocaţiile de hrană au valori cuprinse între 5 şi 20 de lei/zi, suma variind în funcţie de afecţiunea şi vârsta pacienţilor. Potrivit actului normativ, nivelul alocaţiilor poate fi majorat de către unităţile administrativ-teritoriale pentru spitalele aflate în subordinea lor, cheltuielile suplimentare urmând să fie suportate din bugetele proprii. „Având în vedere creşterea preţurilor la mărfurile alimentare în perioada octombrie 2016 - decembrie 2018, precum şi elementele specifice alimentaţiei în cazul anumitor boli, este necesară majorarea nivelului actual al alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice aflate în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti şi administrarea ASSMB“, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Pe 19 aprilie 2018, CGMB a luat o decizie similară, tot la propunerea primarului general Gabriela Firea. Atunci a fost majorat cu 50% nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice aflate în administrarea ASSMB, faţă de nivelul prevăzut în HG nr. 665/2016. Bugetul estimat pentru majorarea respectivă era de 5.523.000 de lei. Potrivit actului normativ, nivelul alocaţiilor poate fi majorat de către unităţile administrativ-teritoriale pentru spitalele aflate în subordinea lor, cheltuielile suplimentare urmând să fie suportate din bugetele proprii. „Având în vedere creşterea preţurilor la mărfurile alimentare în perioada octombrie 2016 - decembrie 2018, precum şi elementele specifice alimentaţiei în cazul anumitor boli, este necesară majorarea nivelului actual al alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice aflate în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti şi administrarea ASSMB“, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

 

Bani în plus doar pentru bolnavii de lepră

La nivel naţional însă, bolnavii internaţi în spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii primesc trei mese pe zi în valoare de doar 7-13 lei. Până acum, Guvernul a reuşit ca, printr-un proiect-ul de act normativ, să modifice alocația de hrană doar pentru bolnavii din leprozerii, în sensul creșterii acesteia de la 11 lei la 20 lei. Este vorba de spitalul Tichileşti, singurul din România care tratează şi îngrijeşte bolnavii de lepră, având o secţie unică de 15 paturi. Aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, această unitate sanitară găzduieşze în prezent 10 pacienţi cu vârste între 50 şi 90 de ani.

Propunerea de majorare a alocaţiei de hrană a venit doar după apelul disperat lansat anul trecut pe o reţea de socializare de o angajată a spitalului: „Vă scriu în speranţa că sunt gospodari care pot şi îşi doresc să facă un bine. Aş vrea să îi rog să doneze, sau să dăruiască, sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din România care îngrijeşte bolnavi de lepră - Spitalul Tichileşti (Isaccea, județul Tulcea). În prezent, mai avem 10 pacienţi internaţi. Problema e că statul alocă doar 11 lei/zi/om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, şi preţurile la alimente sunt aşa cum ştim cu toţii. Dacă e cineva dispus să doneze, să ştiţi că nu avem nevoie de cantităţi mari, ci doar cât să punem pentru iarnă nişte castraveţi la murat, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi şi gem. Orice e binevenit. Totul pentru 10 persoane. Putem veni noi (angajaţii) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanţa, Brăila, Galaţi. Sau, dacă doriţi să ne vizitaţi, să ne cunoaşteţi, vă aşteptăm cu drag“. 

 

Actualele alocaţii de hrană din unităţile sanitare publice sunt cuprinse, pentru bolnavii adulţi, în funcţie de bolile pentru care sunt internaţi, între 7,00 şi 13,00 lei/zi/pacient, iar pentru copii, între 1,8 şi 14,5 lei/zi/pacient, pe categorii de vârstă şi afecţiuni.

Comentarii

loading...