Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Boala celiacă, AVC-ul ischemic și neuropatia periferică

Boala celiacă, AVC-ul ischemic și neuropatia periferică

Boala celiacă este o enteropatie mediată imunologic, atribuită unei reacții la gliadină (fracție proteinică din anumite grâne).

Rl online 0 comentarii

Potrivit unui studiu realizat de medicii de la Spitalul Clinic Colentina (București), boala celiacă ar trebui considerată drept o potențială etiologie a accidentului vascular- cerebral și a  neuropatiei periferice, ambele de cauză necunoscută, chiar și în absența unor manifestări gastrointestintestinale. Boala celiacă este o cauză tratabilă a acestor afecțiuni, iar tetstarea anticorpilor anti-gliadină, anti- endomisium, anti- trasglutaminaze 2 și anti- gangliozide este esențială pentru diagnostic. ”Am avut un bărbat de 56 de ani cu hemipareză acută pe partea dreaptă și afazie, iar examinarea fizică a fost normală. După numeroase examinări (neurologice, CR cerebral, investigații serologice, fibroscopie esogastroduodenală, etc), diagnosticul a fost clar: boala celiacă, AVC ischemic în teritoriul sistemului arterial median superficial și neuropatie periferică. Cu o dietă fără gluten, vitamina B12 injectabilă, acid folic și terapie antiplachetară, rezultatul a fost favorabil, cu o remisiune completă a simptomatologiei în 5 luni”, explică șef lucrări dr. Inimioara Mihaela Cojocaru, medic primar neurolog.

 

Conferința de Imuno- Onco-Dermatologie

Mai multe subiecte legate de bolile mediate immunologic, cauzele acestora și terapiile disponibile vor fi discutate în cadrul Conferinței de Imuno - Onco- Dermatologie, care va avea loc în perioada 18- 21 septembrie 2019 la Hotel Caro (București). Evenimentul, organizat de Asociația Română de Imuno-Dermatologie și Societatea de Imunologie din România, va dezbate, timp de patru zile, teme precum „Imunologia (tot) mai aproape de adevăr” (18 septembrie), „Imuno-dermato-pediatria la granița colaborării între pediatri, imunologi, dermatologi și alergologi” (19 septembrie), ”Actualități în imuno-dermato-oncologie” (21 septembrie), etc.

Manifestarea, care va marca cea de-a 48-a Conferință a Societății de Imunologie din România și cea de-a 3-a Conferință a Asociației de Imuno-Dermatologie, este creditată EMC pentru membrii CMR  (23 credite) și OBBCSSR. Programul științific al Conferinței este disponibil pe www.imuno-dermatologie.ro/conferinta3/.  

Comentarii

loading...