4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateBolile cardiovasculare fac anual peste 17 milioane de victime. Cum ne putem...

Bolile cardiovasculare fac anual peste 17 milioane de victime. Cum ne putem proteja?

Iată ce trebuie să faci pentru a preveni bolile cardiovasculare sau pentru a le menține sub control, dacă ești deja diagnosticat.           

Cele mai frecvente boli cardiovasculare
Există multe afecțiuni cardiovasculare, iar cele mai frecvente sunt:

Cardiopatia ischemică – acumulări de grăsime se depun pe vasele de sânge responsabile de alimentarea inimii cu oxigen și nutrienți, iar aceste vase încep să se îngusteze. Astfel, circulația este îngreunată, iar inima nu mai primește destul sânge ca să funcționeze corespunzător. În stadiile avansate ale bolii, depunerile de grăsimi pot bloca complet circulația, ceea ce duce la declanșarea infarctului miocardic acut.

 Boala carotidiană – apare atunci când grăsimile se depun la nivelul arterelor care irigă creierul, iar acesta nu mai primește suficient oxigen. Acest lucru poate duce la declanșarea accidentului cerebral vascular ischemic. Lipsa sângelui la nivel cerebral produce daune majore în doar câteva minute. Poate surveni paralizia sau decesul.

 Fibrilația atrială – reprezintă o tulburare de ritm cardiac, caracterizată de un ritm rapid, haotic, necontrolat.

 Insuficiența cardiacă – inima nu pompează sânge așa cum ar trebui. De obicei, insuficiența cardiacă este provocată de alte afecțiuni care slăbesc inima, precum cardiopatia ischemică sau fibrilația atrială.

 Acestea sunt boli progresive, care se instalează încet, pe durata mai multor ani. De aceea, în fazele incipiente pot trece neobservate.

Cauze și factori de risc
De ce sunt aceste boli tot mai frecvente? În ultimele decenii, stilul de viață a devenit din ce în ce mai dezechilibrat. Prin stil de viață înțelegem obiceiurile zilnice, extinse pe parcursul mai multor luni sau ani. Astfel, factorii de risc s-au înmulțit, iar cei mai importanți sunt:

●     Sedentarismul

●     Alimentația nesănătoasă – bogată în grăsimi (mai ales prăjeli, fast-food, produse procesate), dar și în zahăr, care se depune sub formă de grăsimi când este consumat în exces. Dulciurile și sucurile conțin cantități foarte mari de zahăr.

●     Obezitatea – stilul de viață dezechilibrat și factorii genetici contribuie la acumularea kilogramelor în plus.

●     Stresul excesiv

●     Fumatul – duce la îngroșarea sângelui și afectarea circulației sangvine.

●     Consumul cronic de alcool – duce la hipertensiune arterială, care la rândul ei creează alte tulburări (de exemplu, fibrilație atrială).

●     Diabetul zaharat poate fi, de asemenea, o cauză a bolilor cardiovasculare.

 Factorii genetici joacă și ei un rol important în apariția afecțiunilor cardiovasculare. Dacă ai în familie persoane ce suferă de astfel de boli, riscul tău de a dezvolta o boală de acest gen crește.

 Altă cauză poate fi înaintarea în vârstă. Îmbătrânirea face ca vasele de sânge să-și piardă proprietatea elastică.

 Dacă prezinți factorii de risc pentru bolile cardiovasculare (ești fumător, consumator de alcool, sedentar, ai o dietă bogată în grăsimi), ar trebui să te programezi în fiecare pentru investigații la cardiologie.

Cum ne protejăm
Îmbunătățirea stilului de viață este esențială, iar asta înseamnă în special:

●     renunțarea la fumat

●     efectuarea de activități fizice regulate

●     adoptarea unei diete echilibrate (fără excese, care să includă cât mai puține alimente și băuturi procesate industrial sau chiar să le excludă complet)

●     hidratarea corectă – în jur de 8 pahare pe zi

●     odihnă suficientă (minim 6 ore pe noapte)

●     controlul stresului, prin hobby-uri și alte activități plăcute

●     consum limitat de alcool.

 Chiar dacă ești sănătos, trebuie să-ți faci analize de rutină în fiecare an, pentru a descoperi din timp eventualele tulburări asimptomatice. Dacă ai fost deja diagnosticat cu o boală cardiovasculară, este important să urmezi cu strictețe tratamentul. De asemenea, trebuie să mergi regulat la control medical și să-ți îmbunătățești stilul de viață, pentru ca tratamentul să fie mai eficient.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă