10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSănătateGalați: Bolnavii așteaptă cu lunile să fie consultați de un medic specialist

Galați: Bolnavii așteaptă cu lunile să fie consultați de un medic specialist

Din cauza plecării medicilor specialiști în țări în care sunt mai bine plătiți, românii care suferă de afecțiuni grave trebuie să aștepte luni de zile până să le vină rândul pentru a fi consultați de un medic de specialitate.

La Ambulatoriul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Galați, un pacient care își face programare acum la cardiologie sau neurologie va fi consultat de un medic specialist abia în luna august sau chiar la începutul lunii septembrie. Aceste 3-4 luni de așteptare îi pot fi fatale unui pacient cu astfel de afecțiuni. „Am fost internat recent, cu un accident cardiovascular și hipertensiune. Am scăpat cu bine, mi-au dat un tratament. Mi-au spus ca după o lună să merg iar la medic, dar când mi-am făcut programarea mi-au spus că abia în august o să-mi vină rândul. În atâtea luni starea mea se poate agrava. Nu e o problemă de stomatologie, să merg la dentist, cu asta pot aștepta câteva luni. E vorba de neurologie, de o situație care se poate înrăutăți în atâtea luni”, spune Aurel Ene, pacient.

Sigur, soluția ar fi să se programeze la o clinică privată, dar bărbatul are o situație financiară dificilă și ca să-și poată permite să plătească consultația trebuie să amâne plata facturilor și să facă economii la mâncare. Ca el sunt foarte mulți români. La Ambulatoriu sunt acordate anual peste 100.000 de consultații. Medicii specialiști încearcă cu greu să acopere și activitatea din spital, dar și pe aceea din Ambulatoriu.

 

„Te doare azi și te tratezi peste 8 luni”

Situația a fost discutată la Prefectură, în cadrul Comisiei de Dialog Social, care a avut pe ordinea de zi situația serviciilor medicale decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galați. Președintele Patronatului IMM-urilor din Galați, Marian Filimon, care este și membru în comitetul consultativ al CJAS, spune că o situație mai complicată este în cazul fizioterapiei. „În legătură cu serviciile pe care le decontează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și care  fac și obiectul acestei analize, eu dau un singur exemplu: este vorba de fizioterapie. S-a ajuns la ora actuală ca atunci când ești bolnav sau atunci când ai probleme din acest punct de vedere o programare să se ducă până la 7-8 luni de zile. Este inacceptabil, te doare azi și te tratezi peste 8 luni. Este necesar să se intervină pentru a rezolva problema, numai că e o lipsă acută de medici, iar fără medici o astfel de activitate nu poate fi desfășurată”, a spus Filimon. În opinia acestuia, ar trebui ca Facultatea de Medicină din Galați să își extindă specializările, dar cum deficitul de medici nu este numai la fizioterapie, ci și la cardiologie sau neurologie, situația e prea complicată ca să poată fi rezolvată prin extinderea specializărilor facultății. De fapt, criza este la nivel național.

 

Criză de medici în spital

Și în spitale situația s-a agravat. La Spitalul Clinic Județean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” sunt internați anual peste 40.000 de pacienţi. Spitalul din Galați nu are doar o importanță locală, ci și una regională, pentru că unele dintre specializările medicale acoperite aici nu se regăsesc şi în unele dintre spitalele din judeţele vecine. Activitatea din spital se desfășoară cu mari eforturi, deoarece lipsesc aproape o treime dintre medicii necesari. În spital lucrează 164 de medici primari şi specialişti şi 39 de medici rezidenţi, dar pentru a se ajunge la numărul minim de medici prevăzut în normative ar mai fi însă nevoie de încă 78 de medici primari sau specialişti şi de trei rezidenţi. O situație complicată este la Secția „Neurologie”, la care ar trebui angajați șapte medici. În prezent, lucrează șase medici, cărora li se adaugă un medic care a ieșit la pensie și continuă să își ajute colegii. Au fost scoase la concurs patru posturi de medic primar, dar nu s-a prezentat nimeni. Acele posturi au fost transformate în posturi pentru medic specialist, dar nici așa nu s-a înscris nimeni la examen. Asta înseamnă că ne confruntăm cu o criză de proporții.   

Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă