19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateCAMPANIE. Testări gratuite VHB și VHC

CAMPANIE. Testări gratuite VHB și VHC

Este vorba de o campanie, în care APAH-RO a intrat ca partener, împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, își propune testarea tuberculozei și a hepatitelor B și C în mai multe locații cu probleme socio-economice din București. Conform unui sondaj de opinie realizat la sfârșitul anului trecut, la cererea APAH-RO, aproximativ 70% dintre români nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei forme de hepatită.

Doar un procent de 6% susține că a făcut un astfel de test în 2018. “Potrivit datelor CNAS, peste 14.000 de pacienți au intrat în programul fără interferon derulat în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019. Cu toate acestea observăm, din aceleeași date, că rata de succes a scăzut la 96,50% față de anul precedent când a fost circa 99%, în principal din cauza unor sincope ce țin de urmararea cu strictețe a tratamentului. Vreau să fac un apel către pacienții care au șansa de a intra în acest program – este esențial să aveți o atitudine pozitivă și să treceți prin toți pașii necesari! În relația medic – pacient, pentru a avea reușită în tratarea unei boli precum hepatita C, bolnavii trebuie să accepte faptul că, pe lângă drepturi, există și obligații. În cazul specific al programului fără interferon, pacienții trebuie să urmeze cu rigurozitate tratamentul prescris de medicul curant, să efectueze la timp testele recomandate pentru a exista acuratețe în ceea ce privește răspunsul la tratament”, a declarat Marinela Debu, preşedinta APAH-RO.

Asociaţia își manifestă încrederea că negocierile dintre autorități și companiile farmaceutice pentru noul contract cost-volum-rezultat, aferent programului de tratament cu interferon free, sunt în grafic astfel încât să nu existe pauză între actualul contract care expiră la începutul sfarsitul lunii august și următorul contract.

Programul evenimentelor APAH-RO ce vor marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor este structurat astfel:

București

·  15-28 iulie: Testarea VHB și VHC în cadrul Caravanei TB a Institutului ”Marius Nasta” (Rahova și Berceni);

·  22-30 iulie: acțiuni de informare în stradă, clinici, spitale, centre comerciale;

·  28 iulie: Pe scena din parcul Titan, între orele 10.00-13.00, campanie de informare si testare privind hepatitele virale cu suportul RoALD.

Brașov

·  28 iulie: cea de-a treia editia a crosului ”Împreună pentru 2030”- Baza sportivă a Liceului „Johannes Honterus” Brașov. Toate detaliile pe adresa www.hepato.ro. Participarea este gratuită, iar înscrierile se pot face pe hepatobv@gmail.com; În aceeași locație se va desfășura o acțiune de informare și testare cu suportul RoALD.

·  22-30 iulie: acțiuni de informare în stradă, clinici, spitale, centre comerciale.

Cluj

·  25 iulie: Seminar “Stil de viață sănătos” – Sala Mare a Primăriei Turda;

·  22-30 iulie: acțiuni de informare în stradă, clinici, spitale, centre comerciale în Cluj, Turda și Câmpia Turzii.

Giurgiu – 24-28 iulie

·  Trei sesiuni de informare la școlile postliceale sanitare din oraș;

·  Dezbatere privind prevenirea hepatitei de tip A în colectivități cu asistenții școlari

·  Discutii cu pacienții și medicii de familie din Policinica Județeană Giurgiu

 Iași

·  26 iulie : În Parcul Copou între orele 17.00 şi 19.00 – eveniment public de informare a populaţiei denumit “Biblioteca vie”.

 

Activitățile din țară și din Municipiul București sunt realizate, pe lângă ajutorul venit din partea sponsorilor, cu suportul unor parteneri locali și prin participarea unor cadre medicale din rândul asistenților medicali, medicilor specialiști în gastroenterologie și boli infecțioase, medicilor de familie, psihologilor și ai altor profesioniști. Data de 28 iulie a fost aleasă pentru a marca la nivel global Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor deoarece este data nașterii doctorului Baruch Blumberg, om de știință câștigător al premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitic B, dezvoltând un test de diagnosticare și vaccinul împotriva virusului.

 

Datele OMS arată că 256 milioane de persoane trăiesc cu hepatită cronică B și 71 milioane trăiesc cu hepatită cronică C. Un semnal de alarmă este dat de faptul că accesul la testare este limitat, doar 9% dintre cei care trăiesc cu hepatita B și 20% dintre cei care trăiesc cu hepatita cronică C fiind conștienți de infectare. Cu 1,4 milioane de decese cauzate anual, hepatita ocupă locul doi, după tuberculoză, în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de boli infecțioase.

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă