15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateCare este cel mai bun mod de a elimina parodontoza?

Care este cel mai bun mod de a elimina parodontoza?

Inflamarea și sângerarea gingiilor sau diversele afecțiuni ale țesutului care ajută la susținerea dinților sunt boli pe care le tratează specialiști ai medicinei dentare, mai exact, medici în parodontologie.

Factorii care duc la apariția bolilor parodontale sunt placa bacteriană și tartrul dentar, ambele putând fi evitate cu o igienă orală corespunzătoare și cu vizite periodice la medicul dentist. În timpul ședințelor stomatologice periodice , dentistul verifică starea generală a danturii și poate apela la anumite proceduri, precum detartrajul sau periajul profesional.

Igiena orală corespunzătoare este recomandată tuturor pacienților, așadar, perierea dinților de două ori pe zi, utilizarea aței dentare și a apei de gură, zilnic, sunt primul și cel mai important pas pentru evitarea apariției bolilor parodontale.

Dacă în momentul perierii dinților sau atunci când este utilizată ața dentară apare fenomenul de sângerare al gingiilor, cel mai probabil acesta este unul dintre primele simptome ale unei boli parodontale, mai exact al parodontozei. Încă de la primele semne, este recomandat să se facă o vizită la medicul stomatolog pentru a vedea care este evoluția acestei boli și care este cel mai bun tratament. Dacă acest moment se va evita sau se va întârzia mult, este foarte posibil să se ajungă la slăbirea dinților și la pierderea acestora.

 

De ce apar bolile parodontale?

În cazul bolilor de natură parodontală, prevenția este cel mai important pas pe care îl poate face cineva, de aceea, igiena orală zilnică trebuie să fie o activitate peste care nici un om care își dorește o dantură sănătoasă să nu sară. Igiena orală zilnică ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, ceea ce nu permite acumularea tartrului sub gingii și afectarea țesuturilor de susținere a dinților.

Parodontopatia este acea afecțiune care apare în primul rând datorită apariției plăcii bacteriene, a tartrului și a pungilor parodontale, toate acestea fiind rezolvate în cadrul celor ședintei din cabinetul stomatologic, cu ajutorul unor proceduri simple și eficiente.

Printre alți factori care arată că parodontoza se află într-o stare mai avansată se pot enumera:

– Respirația urât mirositoare

– Disconfortul simțit la contactul cu alimente sau băuturi calde sau reci

– Schimbarea poziției dinților

– Apariția pungilor parodontale sau a infecțiilor

– Apariția inflamațiilor la nivelul gingiilor.

 

Evoluția parodontozei

Parodontoza are mai multe stadii de evoluție, iar în funcție de stadiul în care aceasta se află în momentul vizitei la stomatolog, va fi recomandat de către medicul stomatolog cel mai bun tratament.

Primul stadiul al parodontozei oferă șansa de a trata complet această afecțiune și de a nu permite agravarea simptomelor, de aceea, vizitele periodice la stomatolog sunt extrem de eficiente.

Totuși, ultimele două stadii ale bolii nu sunt ireversibile, dar poate fi stopată evoluția bolii și eliminat riscul de pierdere al dinților.

Situația ideală este însă aceea ca boala să fie diagnosticată din timp, încă de la primele semne ale acestei afecțiuni, de către medicul stomatolog și stabilirea celui mai bun tratament, precum și eliminarea factorilor care duc la apariția bolilor parodontale, placa bacteriană și tartrul.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă