21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateCauze psihologice ale violenței împotriva femeii

Cauze psihologice ale violenței împotriva femeii

Potrivit statisticilor, în 2017 s-au înregistrat 20.531 de fapte de loviri și alte agresiuni, în care victime erau femei, în proporție de 76%. În opinia psihologului Lenke Iuhoș, acest fenomen există încă la cote alarmante deoarece, în multe familii din România, relația bărbat-femeie funcționează ca acum 2000 de ani, epocă în care bărbatul era superior femeii datorită forței sale. Specialistul a identificat patru cauze psihologce majore care determină agresivitatea asupra femeii şi atrage atenţia că unele reprezentante ale sexului frumos încă mai acceptă să rămână lângă agresor din cauza sărăciei, a lipsei unui loc de muncă sau chiar a sindromului Stockholm.

 

Consumul de alcool în exces

„Starea de euforie sub influenţa alcoolului completează imaginea cioplită a bărbatului neputiincios. Este vorba despre acel bărbat care probabil suferă de incapacitate socială, de dureri neînţelese de el și este compleșit de depresie. Consumul exagerat de alcool ascunde probleme profunde ale bărbatului, care nu ştie cum să îşi rezolve situaţiile neconfortabile şi e condus de nevoia de dominare. Devine atotputernicul în raport cu femeia lui. Alcoolul provoacă impulsivitate, iritabilitate, perturbări ale dispoziţiei, paranoia, iluzii perceptive, instabilitate emoţională, iar toate acești factori îl împing să își lovească femeia.

 

Paranoia bărbaților că sunt înșelați

Acest gând îi răpeşte din atmosfera caldă a relației, a familiei şi devin individualişti, stând ca un turn de control să vadă şi să acţioneze. Arată violenţă asupra femeii faţă de care tot ei îşi confirmă dragoste profundă. Se consideră corecţi şi sunt vulnerabili la nedreptăţile partenerei. Omul este mereu în gardă, este prudent, suspicios şi caută indicii pentru gelozie. Chiar dacă femeia nu dă semnale cum ar fi infidelă, el își contruiește mental realități false care să-i justifice lui însuși acțiunile violente.

 

Nevoia bărbatului de dominare

Bărbatul crede că femeile nu sunt la fel de inteligente, cu experiență, încrezătoare, puternice, determinate și independente ca partenerul ei de viaţă. Dacă sunt determinate, le consideră “prea masculine”. Face glume despre femei, pentru a le dispreţui calitățile “tipice feminine”, în mod obișnuit foloseşte expresii umilitoare în ceea ce privește inteligența, genul și corpul acestora. Din cauza comportamentului său violent sau a pierderii de controlului, el tinde să dea vina pe alții sau pe femeie. Se comportă abuziv numai atunci când sunt singuri cu victima și sunt deosebit de buni şi amabili cu exteriorul relaţiei.

 

Lipsa de comunicare

Furia este o formă de comunicare în repertoriul său: vorbeşte exploziv, pasiv-agresiv sau învinovățește pe alții. Comunicarea nu are o codificare verbală, ci apare prin ieşiri de furie; aruncă vorbe, sparge lucruri. Disputele pot fi şi o manipulare simplă de a impune unele interese egoiste. Lipsa de comunicare, de convieţuire verbală, duce la erodări ale relaţiei în timp. Cuvintele sunt fascinante, au efect imediat asupra partenerului, folosite cu tact, pliate pe context şi timp pot scoate din dificultate o relaţie autodistrugătoare”, conchide psihologul.

 

„De cele mai multe ori, teama de schimbare, teama de a o lua de la zero le împiedică pe unele femei agresate să-și părăsească partenerul, iar unii bărbați simt când victima se supune și nevoia de dominare va escalada, iar agresiunile vor fi din ce în ce mai dese. Din nefericire, încă există femei cu o educație precară, care au fost învățate că trebuie să stea acasă, la cratiță, singura ei grijă fiind creșterea copiilor și treburile gospodărești şi că trebuie să își asculte bărbatul, acceptând în tăcere și bătaia. Este foarte clar că, în societatea actuală, fenomenul acesta trebuie să dispară”.(Lenke Iuhoș, psiholog)

 

 

 

1.374 de persoane şi-au pierdut viaţa între 2009-2016 din cauza violenţei domestice. Din acest an, poliţiştii români pot emite pe loc un ordin de protecţie pentru femeile-victime ale acestui tip de agresiuni.
 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă