Ce faceți dacă pierdeți cardul de sănătate?

Ce faceți dacă pierdeți cardul de sănătate?

Dacă v-ați pierdut cardul de sănătate sau dacă vi s-a furat, casa de asigurări de sănătate vă poate elibera un duplicat.

Elena Marinescu 0 comentarii

Pentru acest lucru trebuie să depuneți o cerere la casa de asigurări de sănătate din județul unde locuiți, împreună cu o copie a actului de identitate și o dovadă a plății contravalorii cardului, în cuantum de 15,26 lei, se poate achita la casieria casei de asigurări de sănătate unde locuiți sau în contul de trezorerie al instituției. Cererea trebuie completată și semnată de titular sau, după caz, reprezentantul/împuternicitul legal al acestuia. Eliberarea cardului duplicat durează 60 de zile, timp în care asiguratul va primi o adeverință de înlocuire a cardului, pe care o poate folosi atunci când merge la medic.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că acele carduri de sănătate care au înscrisă ca dată de expirare anul 2019 vor fi valabile încă doi ani, până în 2021. Totodată, deţinătorul de card nu are nevoie de adeverinţă sau de alte modalităţi de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate. În plus, calitatea de asigurat poate fi verificată și pe site-ul CNAS.

În total, prelungirea permite evitarea cheltuirii a 270 de milioane de lei din buget, bani necesari tipăririi a 14.200.000 de carduri pentru toţi asiguraţii. Măsura este posibilă şi datorită certificatelor digitale înscrise pe cipurile cardurilor, care sunt active timp de 7 ani. Fondurile astfel economisite vor fi direcționate spre alte cheltuieli din domeniu, susţin autorităţile. Începând din 2015, românii asigurați au nevoie, pentru a putea beneficia de consultații și tratamente medicale sau de rețete compensate, de un card de sănătate valabil.   

Comentarii

loading...