4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateCe riscă persoanele care consumă cannabis

Ce riscă persoanele care consumă cannabis

Întrucât utilizarea canabisului de către mame şi taţi implică un ris similar, iar folosirea de către mame înainte de sarcină a avut acelaşi efect cu folosirea în timpul sarcinii, autorii studiului consideră că acest obicei este mai degrabă un factor de vulnerabilitate genetică şi de mediu pentru experienţele psihotice, decât o cauză, şi că ar putea fi util în evaluarea copiilor care riscă să aibă astfel de episoade în timul vieţii.

Bebeluşii expuşi la canabis în perioada intrauterină au un risc crescut de a fi subponderali şi neobişnuit de mici la naştere şi să dezvolte devreme probleme cognitive şi de comportament, au notat cercetătorii în studiul lor referitor la schizofrenie.

Canabisul mai poate să provoace halucinaţii la adulţi, în special dacă este folosit frecvent în doze mari, dar se cunosc prea puţine lucruri legate de posibilitatea ca bebeluşii expuşi la acest drog în perioada intrauterină să dezvolte simptome psihotice.

Pentru realizarea acestui studiu cercetătorii au analizat date obţinute prin chestionarea a 3.692 de copii în vârstă de 10 ani, pentru a afla dacă aceştia au avut simptome similare cu psihoza adulţilor: voci auzite numai de ei, lucruri văzute doar de ei şi gânduri pe care alţii le-ar putea considera ciudate.

Cercetătorii au mai analizat declaraţiile mamelor legate de folosirea marijuanei de către ele sau partenerii lor, precum şi rezultatele analizelor de laborator ale mostrelor de urină ale mamelor.

În cazul mamelor care au folosit marijuana în timpul sarcinii, copiii au avut o probabilitate mai mare de cel puţin 38% mai mare de a suferi simptome psihotice, faţă de copiii care s-au abţinut în timpul sarcinii.

Dar copiii ai căror mame au folosit canabis doar înainte de sarcină, dar nu şi în timpul sarcinii, riscul acestor simptome a fost de 39 mai mare comparativ cu copiii mamelor care nu au folosit.

Consumul de canabis de către taţi în timpul sarcinii a fost asociat cu o probabilitate de 44% mai mare de experienţe psihotice ale copiilor lor.

Experienţele de tip psihotic nu sunt atât de frecvente încât să fie clasificate ca psihoză, o boală mentală gravă în care gândurile şi emoţiile pacienţilor sunt influenţate atât de des încât aceştia au iluzii şi halucinaţii care îi fac să nu poată discerne între ceea ce este real şi ce nu.

Psihoza poate fi provocată de schizofrenie şi mai poate avea loc ca rezultat sau ca efect secundar al anumitor medicamente sau droguri ilegale.

Studiul nu a fost un experiment controlat pentru a dovedi dacă şi cum expunerea directă la canabis ar putea provoca în mod direct eperienţe psihotice la copii.

Cercetătorii nu dispun de date referitoare la proporţia expunerii copiilor la canabisul inhalat şi la cel ingerat.

În cazul canabisului inhalat este greu de separat impactul drogului în sine de cel al monoxidului de crbon care este eliberat prin fum, a notat Marcel Bonn-Miller, de la  University of Pennsylvania Perelman School of Medicine din Philadelphia.

Totuşi, rezultatele studiului adaugă noi dovezi că expunerea copiilor nenăscuţi la canabis nu este sigură, a spus Nathaniel DeNicola, medic la George Washington University din Washington D.C.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă