16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateClofazimina, medicamentul împotriva leprei, eficient și în suprimarea Covid – 19

Clofazimina, medicamentul împotriva leprei, eficient și în suprimarea Covid – 19

Un medicament care a fost utilizat pentru tratarea leprei de zeci de ani s-a dovedit a fi eficient și împotriva Covid-19, conform unui studiu realizat de cercetătorii din Hong Kong, Statele Unite și Danemarca.

Utilitatea nou identificată a clofaziminei ar însemna că, în viitorul apropiat, o schemă de tratament accesibilă ar putea fi pusă la dispoziția medicilor, în lupta lor împotriva coronavirusului care a infectat până acum peste 120 de milioane de oameni și a cauzat peste 2,6 milioane de decese la nivel global.

Dezvăluind faptul că eficiența clofizaminei a fost cercetată, deocamdată, în condiții de laborator, cu hamsteri pe post de subiecți, profesorul Yuen Kwok-yung, expert în boli infecțioase al Universității din Hong Kong și membru al echipei de cercetare, a declarat că va fi nevoie de cercetări suplimentare și studii clinice în mai multe etape, pentru a stabili utilizarea corectă a medicamentului și efectele acestuia în cazul tratamentului aplicat pacienților bolnavi de Covid.

Oamenii de știință care efectuează cercetarea sunt de părere că descoperirea noii funcții a clofaziminei, care a fost folosită pentru prima dată în 1969 pentru tratarea leprei, ar putea îmbunătăți opțiunile de tratament pentru Covid-19.

Studiul, care a fost publicat în cel mai recent număr al revistei științifice internaționale Nature, a constatat că utilizarea medicamentului ar putea bloca intrarea coronavirusului în celule, perturbând, în egală măsură, replicarea sa genetică. De asemenea, Clofazimina ar putea reduce replicarea altormutații agresive ale coronavirusului, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu, care provoacă bolnavilor apariția sindromului respirator acut.

În practica de laborator, până în prezent cercetătorii au constatat că medicamentul este capabil să suprime încărcătura virală din plămânii hamsterilor sirieni aurii infectați cu Covid-19. De asemenea, Clofazimina a fost capabil să reducă leziunile pulmonare și să prevină furtuna de citokine, o reacție imunitară severă, care ar putea fi declanșată de coronavirus.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că utilizarea medicamentului anti-lepră împreună cu remdesivir, prescris deja pentru tratamentul pacienților cu Covid-19 grav bolnavi în spital, ar putea stimula în continuare recuperarea.

„Luatând împreună, sinergia antivirală dintre remdesivirul cu doze mici și clofazimină a îmbunătățit semnificativ controlul viral, ajustând scăderea în greutate corporală, suprimând titrul virusului la nivel pulmonar și nazal, și ajutând la scăderea dozelor de medicamente”, au scris cercetătorii în articol, adăugând că utilizarea combinată a medicamentelor ar putea reduce costurile tratamentului.

În timp ce remdesivirul a fost utilizat în întreaga lume pentru a trata Covid-19, procesul complex de fabricație a însemnat un cost ridicat al tratamentului, condiție în care doar câteva zeci de milioane de pacienți ar putea avea acces la acestă procedură în următorii doi ani. În schimb, clofazimina costă doar 1,43 dolari per 100 miligrame.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă