12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSănătateClujul oferă o nouă șansă pacienților care au probleme la sistemul nervos

Clujul oferă o nouă șansă pacienților care au probleme la sistemul nervos

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca anunță debutul noului proiect: “REGISTRUL REGIONAL AL PATOLOGIEI CEREBRO-SPINALE, REGIOPaCS”. Acesta va fi cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate.

Obiectivul major al REGIOPaCS este realizarea primului registru al patologiilor cerebro-spinale din România. Echipa multidisciplinară reunită în jurul acestei inițiative (medici, informaticieni, cercetători) își propune să alinieze modul de stocare a informațiilor medicale la standardele europene actuale.

În prezent, în România, nu există o bază de date care să conțină, cumulate, datele clinice și cele imagistice ale pacienților care suferă de afecțiuni neurologice și neurochirurgicale.

Un astfel de registru, de tip cloud, ar permite, în primul rând, o abordare corectă a cazurilor (medicul având acces la datele clinice și imagistice ale pacienților), precum și menținerea sub observație a pacienților cu diverse patologii neurologice și neurochirurgicale. În al doilea rând, existența unei baze de date extinse, de tipul celei propuse în proiect, va permite studiul acestor date medicale, cu aplicație în mai multe domenii: în practica medicală, în domeniul academic și în domeniul cercetării.

Proiectul REGIOPaCS, Cod SMIS 2014: 124831, are valoarea de 5.019.632,14 lei și se va desfășura în perioada octombrie 2020 – septembrie 2022.

Obiectivul general al proiectului este realizarea primului registru al Patologiilor Cerebro-Spinale din România, care să permită stocarea datelor clinice și imagistice ale pacienților într-un centru de date de tip cloud.

În urma implementării proiectului, rezultatele așteptate sunt înființarea Registrului Regional al Patologiei Cerebro-Spinale, crearea unui centru de date de tip cloud, crearea unor aplicații pentru încărcarea informațiilor în cloud și pentru analiza acestora, precum și diseminarea rezultatelor, prin publicarea unui ghid de bune practici privind abordarea terapeutică a diferitelor afecțiuni cerebro-spinale.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...
Ultima oră
Pe aceeași temă