14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateControale la toate spitalele de psihiatrie din România

Controale la toate spitalele de psihiatrie din România

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că a conceput un plan de control cu inspectorul şef al instituţiei pe care o conduce, precizând că va merge personal la spitalele de psihiatrie şi măsuri de siguranţă.

Ministrul a exemplificat cu situaţia de la Spitalul Poiana-Mare din judeţul Dolj, care până în 2002 a avut statut de măsuri de siguranţă şi „care i-a fost retras pentru că acolo erau nişte condiţii inumane”. Potrivit ei, de acum două luni au fost făcute analize privind personalul şi supraaglomerarea din aceste unităţi medicale şi au fost pregătite documente  care vor fi discutate cu reprezentanţii Ministerului Muncii pentru găsirea unor soluţii de monitorizare a bolnavilor după externare.

În plus, Pintea a mai spus că s-a făcut un draft de procedură de proiect şi pentru partea de măsuri de siguranţă care va fi discutat cu Ministerul Justiţiei: “În momentul în care am o situaţie cu numărul de paturi de la psihiatrie într-o zi şi numărul de paturi ocupate pot să spun că sunt paturi libere, pentru că gradul de ocupare a spitalelor de psihiatrie din toată ţara este de aproximativ 60%. Analizele trebuie făcute punctual: pe cronic, pe acuţi, pe măsuri de siguranţă şi asta am început să facem. Societatea civilă care spune că trebuia să facem nu ştiu câte lucruri nu a făcut foarte multe propuneri”.

Săptămâna viitoare va avea loc şi o întâlnire între Comisia de psihiatrie a Ministerului Sănătăţii, reprezentanţii societăţii civile şi medicii care lucrează efectiv în secţii de psihiatrie. Potrivit ministrului Sorina Pintea, în prezent există spitale pentru care au fost alocate fonduri, dar nu s-au făcut investiţii.

„Am să fac o listă neagră a celor care nu au înţeles ce au de făcut. Există nişte măsuri coercitive pe care le vom lua. Dacă nu putem noi, pentru că nu sunt în subordinea ministerului, atunci vom transmite Consiliilor Judeţene”.(Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii) 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă