14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateControverse medicale privind pericolul de “lumină albastră”

Controverse medicale privind pericolul de “lumină albastră”

În contextual controverselor apărute, Comisia internațională pentru iluminare  își afirmă poziția asigurând că, în mod normal, oamenii nu sunt în pericol de expunere dincolo de limitele de radiație convenite la nivel internațional, produse de sursele de lumină albă utilizate pentru iluminare. Lumina cu temperatura de culoare foarte ridicată este percepută de majoritatea oamenilor ca fiind neplăcută și inconfortabilă, în special pentru iluminarea locuințelor.  Cu toate acestea, avertizează cu privire la utilizarea necorespunzătoare a LED-urilor albastre în produse, cum ar fi jucăriile, care sunt utilizate în primul rând de copii mici.

Lumina albă emisă de lămpi (becuri), inclusiv LED-uri, conține de obicei într-o anumită proporție lungimi de undă relevante pentru evaluarea pericolului de lumină albastră. Lămpile cu lumina „mai rece” sau atribuite unei temperaturi de culoare mai ridicate pot conține într-o proporție mai mare lumină albastră față de sursele „mai calde” sau cu o temperatură de culoare mai scăzută. Pentru iluminatul general, limita pericolului de expunere la lumina albastră pentru lămpile cu incandescență și cu LED-uri, este similară pentru aceleași temperaturi de culoare. Evaluările practice au arătat că limitele de expunere la riscul de lumină albastră nu sunt depășite în condiții rezonabile de utilizare. Mai mult decât atât, nivelurile de expunere sunt adesea mai mici decât la vizualizarea unui cer albastru.

În timp ce CIE consideră că „pericolul cu lumină albastră” nu este o problemă pentru sursele de lumină albă utilizate în iluminatul general, chiar și pentru cele cu „componentă albastră” predominantă, se recomandă prudență pentru expunere continuă la radiațiile optice de-a lungul multor zile, la nivelurile limitei de risc ale expunerii la lumină albastră. Într-adevăr, această expunere ar trebui evitată. O astfel de expunere este puțin probabilă pentru sursele de lumină albă, dar poate fi posibilă pentru sursele care emit primordial lumină albastră.

De remarcat de asemenea faptul că utilizarea surselor care emit în principal lumina albastră reprezintă o cauză de îngrijorare pentru expunere în cazul ochilor copiilor. Chiar dacă limita riscului de expunere la lumina albastră nu este depășită, astfel de surse pot fi strălucitoare pentru tineri. Din acest motiv, utilizarea lămpilor indicatoare albastre nu este recomandată pentru jucăriile și dispozitivele care pot fi văzute de copii.

Au existat afirmații potrivit cărora expunerea la lumina albastră poate fi legată de riscul de degenerare maculară legată de vârstă. Aceste afirmații sunt în prezent speculative și nu sunt susținute de literatura de specialitate.

În concluzie, este de așteptat ca o educație corespunzătoare a publicului  să oprească solicitările nefondate pentru temperaturi de culoare cât mai calde și, în schimb, va solicita niveluri de lumină care sa nu producă disconfort. O astfel de decizie ar conduce la economii maxime de energie, deoarece „lumina rece” oferă o eficacitate mai bună decât cea caldă.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă