8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateCriza citostaticelor. Ministerul Sănătăţii caută soluţii de urgenţă

Criza citostaticelor. Ministerul Sănătăţii caută soluţii de urgenţă

În acest sens, Ministerul a transmis Direcţiilor de Sănătate Publică să ceară unităţilor sanitare din subordine o estimare un estimat al necesarului de citostatice pentru 3, respectiv 12 luni şi a precizat că până la finalul acestei săptămâni va fi publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru schimbarea Codului Individual al Medicamentului pentru produsul Cisplatin şi urmează să fie achiziţionate 40.000 de fiole.

De asemenea, MS menţionează într-un comunicat că produsul Asparaginase are preţ aprobat pentru achiziţia în baza unei Autorizaţii de Nevoi Speciale, urmând să intre în ţară 300 de cutii săptămâna viitoare. “Este obligatoriu ca fiecare unitate sanitară să se preocupe pentru a asigura tratamentele necesare pacienţilor săi. Procedurile sunt simple, iar spitalul care se confruntă cu lipsa unor medicamente trebuie să anunţe cât mai repede Ministerul Sănătăţii, care are o structură dedicată pentru rezolvarea situaţiilor de acest gen. Informarea transmisă de Comisia de Oncohematologie Pediatrică ne-a semnalat că există probleme la nivelul unor unităţi sanitare în asigurarea citostaticelor, însă nu putem demara achiziţii fără să ştim ce cantităţi sunt necesare pentru a acoperi nevoia de citostatice. Nu este normal să sufere pacienţii din lipsa de interes a unor angajaţi care nu îşi fac treaba. Ca şi până acum, vom face tot ce este necesar ca să asigurăm dreptul pacienţilor la tratamentele necesare, chiar şi prin eliberarea unor Autorizaţii de Nevoi Speciale, acolo unde este cazul”, a declarat Sorina Pintea.

Conform aceleiaşi surse, în data de 10 iunie, Comisia de Oncohematologie Pediatrică a Ministerului Sănătăţii a semnalat o serie de probleme referitoare la achiziţia de citostatice. În urma acestei informări, Direcţia Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul ministerului a solicitat Comisiei de Oncohematologie în data de 11 iunie 2019 să revină cu detalii privind cantităţile necesare în spitale pentru fiecare produs în parte. “Deoarece Comisia de Oncohematologie nu ne-a putut pune la dispoziţie datele necesare pentru demararea achiziţiei de citostatice, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să ceară unităţilor sanitare din subordine un estimat al necesarului de citostatice pentru 3, respectiv 12 luni”, susţine MS.

Deputata PNL Antoneta Ioniţă, din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, lansează public întrebarea cum poate fi catalogată poziția oficială a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, față de criza medicamentelor citostatice necesare în tratamentul copiilor bolnavi de cancer şi pune sub îndoială onestitatea ministrului Sorina Pintea, care a spus că nu a primit informări despre lipsa medicamentelor: “Realitatea arată, însă, cu totul altfel. Comisia de Oncohematologie pediatrică, întrunită pe 27 mai 2019, într-o ședință la care au participat și toți șefii de secții de oncologie pediatrică din țară, a constatat absența mai multor citostatice, aprovizionarea discontinuă, finanțarea insuficientă sau imposibilitatea de a achiziționa anumite medicamente, pentru că Ministerul Sănătății nu le-a stabilit prețul. Membrii comisiei au atras atenția că, din cauza imposibilității unui tratament continuu, rezultatele terapeutice sunt compromise. Cu alte cuvinte, efectul tratamentului nu este cel scontat. Toate acestea, precum și multe alte constatări au fost transmise printr-un document către Direcția Generală de Asistență Medicală a Ministerului Sănătății. Documentul a fost înregistrat la minister, pe 10 iunie 2019. După 10 zile, doamna ministru Sorina Pintea susține public că Ministerul Sănătății nu a primit nicio solicitare de a aduce vreun medicament pentru tratamentul oncologic al copiilor și pasează din nou responsabilitatea pe umerii medicilor, găsiți vinovați că nu cer citostaticele.

Ori doamna ministru nu a fost informată de adresa de la Comisia de Oncohematologie pediatrică, ceea ce demonstrează lipsa de comunicare și nepăsarea din Ministerul Sănătății, ori știe și refuză să recunoască realitatea, așa cum a mai făcut. În oricare dintre cele două variante, doamna ministru Pintea ar trebui să nu uite nicio clipă că vorbim despre viața celor aproximativ 5.000 de copii bolnavi de cancer din România, cărora Ministerul Sănătății le compromite tratamentul și a căror speranță se leagă fie de familii, fie de ONG-urile care le asigură medicamente”, conchide parlamentarul.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă