10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSănătateCum se îngrijesc corect lentilele de contact colorate

Cum se îngrijesc corect lentilele de contact colorate

Sursa foto: https://pixabay.com/en/people-girl-beauty-face-eyebrow-2605526/

 

Dacă faceți parte din categoria persoanelor care au ales să poarte lentile negre sau de altă culoare, este important să fiți la curent cu metoda corectă de îngrijire a acestora. Există diverși factori importanți care pot influența modul în care aceste accesorii sunt întreținute pe termen lung.

 

În plus, respectarea regulilor corecte de curățare a lentilelor colorate asigură reducerea riscului de apariție a infecțiilor oculare provocate de purtarea sau înlăturarea în condiții precare a acestor accesorii de vedere. Întrucât această etapă este esențială pentru sănătatea ochilor voștri, astăzi vom analiza cei mai importanți factori care determină îngrijirea corectă a lentilelor de contact colorate.

 

Când este necesar să curățați lentilele de contact

Specialiștii recomandă curățarea lentilelor de contact imediat după purtare. Acest lucru se datorează faptului că aceste accesorii pot capta praf sau diverși alergeni pe durata purtării. Aceștia pot provoca iritații oculare atunci când lentilele de contact nu sunt curățate corespunzător după fiecare purtare. Deși ochii au proprietăți naturale de curățare, întreținerea lentilelor de contact este necesară întrucât impuritățile atrase de acestea nu pot fi eliminate în mod natural.

 

Frecvența de curățare a lentilelor colorate

Este indicat să curățați lentilele colorate pe care le purtați zilnic, imediat după purtarea acestora. Excepție de la această regulă fac lentilele de unică folosință care nu vor mai fi purtate după înlăturare și cele pentru uz îndelungat care pot fi purtate mai multe zile. Și în cazul acestora însă este necesară curățarea periodică.

 

De ce aveți nevoie pentru a curăța lentilele colorate

Pentru îngrijirea corespunzătoare a lentilelor de contact, este recomandat să alegeți o soluție specială de curățare pentru lentile moi sau cu utilizare multiplă. Acestea vor îndepărta cu succes  impuritățile. În cazul în care optați pentru o soluție pe bază de peroxid, este important să evitați întotdeauna contactul direct cu ochii. Contactul direct dintre peroxid și țesuturile sensibile ale ochiului ar putea duce la arsuri grave.

 

În plus, este indicat să mențineți lentilele de contact într-o soluție specială de dezinfectare timp de 6 ore, preferabil în timpul nopții. După această etapă de neutralizare, accesoriile pot fi aplicate pe ochi.  

Cum alegeți soluția potrivită de curățare

Există două tipuri principale de soluții de curățare pe care le puteți utiliza pentru întreținerea corespunzătoare a lentilelor colorate. Iată care sunt acestea și în ce situații este recomandat să le utilizați!

 

Soluțiile de curățare multifuncționale

Acestea curăță și dezinfectează lentilele. Nu este necesară curățarea mecanică a accesoriilor de fiecare dată când utilizați această soluție, de cele mai multe ori fiind suficientă clătirea lor cu aceasta.

 

Cu toate acestea, o dată la câteva curățări, este indicat sa optați și pentru frecarea mecanică a lentilelor timp de câteva secunde pentru a asigura o mai bună întreținere a acestora pe termen lung.

 

Mai mult decât atât, dacă vă confruntați cu problema ochilor uscați, este important să știți că puteți alege și soluții de curățare multifuncționale pe bază de lacrimi artificiale care asigură o mai bună lubrifiere a lentilelor de contact colorate.

 

Soluțiile de curățare cu Peroxid

Soluțiile de curățare a lentilelor de contact pe bază de Peroxid asigură dezinfectarea completă și eficientă a acestor accesorii, fiind lipsite de conservanți. În plus, acestea reprezintă alegerea perfectă pentru persoanele care poartă lentile de contact și sunt alergice la diverse substanțe din categoria conservanților.

 

Pentru a avea certitudinea curățării corespunzătoare a lentilelor de contact cu ajutorul acestor soluții, trebuie să aveți la îndemână și un suport special pentru lentile în care să fie lăsate acestea timp de 8 ore în soluție specială. După această perioadă, clătiți lentilele cu soluția multifuncțională și acestea vor fi gata pentru a fi utilizate.

 

Pașii necesari pentru curățarea lentilelor colorate

Pentru a curăța corect, complet și eficient lentilele de contact colorate, este necesar să urmați acești pași:

Dezinfectați mâinile înainte de a intra în contact cu lentilele colorate.
Țineți lentilele în mână și clătiți-le utilizând 2-3 picături de soluție multifuncțională pe fiecare parte. Dacă este necesar, optați și pentru curățarea mecanică a lentilelor, cu ajutorul degetelor, pentru câteva secunde astfel încât să fie eliminate toate impuritățile.
Lăsați lentilele în suportul special cu soluție proaspătă pe bază de Peroxid timp de 6-8 ore pentru a asigura o curățare completă și o lubrifiere corespunzătoare.
Înainte de a fi reutilizate, lentilele de contact care au fost curățate cu soluție pe bază de Peroxid trebuie să fie clătite și cu soluție multifuncțională de dezinfecție.
 

Ținând cont de acești factori importanți și urmărind toți pașii indicați, acum și voi puteți curăța rapid și ușor lentilele de contact colorate pentru a le putea utiliza vreme îndelungată fără riscul apariției diverselor iritații oculare.

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă