15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateFOTO. Declaraţii-şoc făcute de ministrul Sănătăţii, după vizita la un spital judeţean

FOTO. Declaraţii-şoc făcute de ministrul Sănătăţii, după vizita la un spital judeţean

Ministrul Sorina Pintea s-a declarat nemulţumită de activitatea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, în special în privinţa lipsei de organizare din unitatea sanitară, care nu a reuşit să cheltuie banii alocaţi pentru investiţii, precizând că a găsit la acest spital „o nepricepere şi o indolenţă cum rar mi-a fost dat să văd”.

“Lipsa de comunicare dintre partea medicală și cea administrativă, lipsa de disciplină și de organizare, proceduri greoaie fac ca această unitate sanitară să țină prima pagina a ziarelor. Au fost cazuri care nu fac cinste acestei zone. Oltenia și locuitorii Craiovei merită un altfel de spital”, a mai spus ministrul Sănătății. Sorina Pintea a precizat că în perioada următoare vor fi scoase posturi la concurs: „Se vor scoate posturi la concurs pentru Clinica de Cardiologie, pentru că există buget şi există posturi în statul de plată, dar aşa cum v-am spus a fost o nepricepere şi o indolenţă cum rar mi-a fost dat să văd. Putem avea cadre medicale dacă nu ştim să organizăm activitatea medicală”.

De-a lungul timpului, instituţia condusă de Sorina Pintea a trimis mai multe echipe de control la această unitate, despre care a spus că ar trebui să asigură servicii medicale mai performante în beneficiul pacienţilor: “Am prezentat rezultatele acestor controale în fața șefilor de secție. Am discutat despre programul de oncologie și cardiologie, despre tromboliza. Scopul nostru nu este să ‘tăiem capete’, să schimbăm manageri sau directori medicali. Dar vreau ca pacienții de aici să beneficieze de asistență medicală pentru că merită și pentru că aici sunt medici foarte bine pregătiți profesional”, a declarat ministrul Sănătății.

În urma discuțiilor, Sorina Pintea a luat decizia ca șeful Corpului de Control din cadrul Ministerului Sănătății să realizeze împreună cu o echipa o analiză asupra modului în care trebuie reorganizată unitatea în vederea eficientizării. 

Anul acesta, Ministerul Sănătății a alocat 20 milioane de lei spitalului pentru achiziția de aparatură medicală. Ministrul a verificat cum au fost cheltuite aceste fonduri. “Din pacate execuția bugetară la ora aceasta este de doar 10%. Nu este normal ca din trei aparate computer tomograf să nu funcționeze niciunul. Craiova nu are citostatice care se găsesc în alte orașe mai mici deoarece achizițiile nu se fac la timp, termenele de livrare sunt 5 zile în loc de 72 de ore, sunt sincope în aprovizionare fără ca nimeni să răspundă. Trebuie o analiză și a resursei umane și a modului în care sunt scoase posturile la concurs”, a mai spus Sorina Pintea. 

Există însă și vesti bune: în luna octombrie se va pune în funcțiune aparatura medicală din secția de radioterapie achiziționată prin programul finanțat de Banca Mondială. Ministrul Sănătății precizează într-un comunicat primit de România Liberă că Sorina Pintea va reveni în control, la unitatea sanitară din Craiova, peste o lună de zile.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă