8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateDiabetul, o afecţiune care poate fi ţinută sub control

Diabetul, o afecţiune care poate fi ţinută sub control

Federaţia Internaţională pentru Diabet estimează că aproape 200 de milioane de persoane din toată lumea, sau aproape jumătate dintre persoanele adulte cu diabet, nu sunt conștiente de boala pe care o au. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt de diabet de tip 2. Medicii specialişti sfătuiesc pacienţii cu diabet să îşi facă periodic o serie de analize, în afară de monitorizarea glicemiei, pentru a preveni complicaţiile bolii. Hemoglobina glicozilată şi un test de urină sunt două analize suplimentare obligatorii pentru diabetici, alături de un control oftalmologic şi unul stomatologic. În plus, bolnavii de diabet trebuie să urmeze cu stricteţe tratamentul recomandat de doctor şi să respecte regimul alimentar.

 

Diagnostic tardiv

Specialiştii susţin că ­mulţi dintre bolnavi evită consultul de specialitate din cauza stigmatului bolii, chiar dacă ţara noastră se numără printre statele cu cea mai mare prevalenţă din Europa, 11,6% din populaţia adultă. Medicul Anca Cerghizan, secretar general al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a declarat pentru „România liberă“ că există seturi noi de recomandări în ceea ce priveşte tratamentul şi îngrijirea persoanelor cu diabet, iar primordială este prevenţia, pentru că, din păcate, unii bolnavi ajung să fie diagnosticaţi şi la 5-7 ani după ce boala se instalează. „Cele mai expuse persoane sunt cele care au în familie cazuri de diabet. Ar fi bine ca ele să-şi verifice glicemia la un an de zile chiar şi cu un glucometru. Cei care au un risc crescut, care au kilograme în plus, care au deja hipertensiune, la orice valoare peste 100 ml a glicemiei, măsurată dimineaţa pe stomacul gol, ar trebui să se prezinte la un medic specialist“, averti­zează dr. Cerghizan.

 

Valori normale ale glicemiei

Glicemia variază în decursul zilei, de aceea este măsurată de obicei prin teste de sânge făcute pe stomacul gol. Asta înseamnă că analizele se fac dimineața, înainte de masă, regula fiind să nu se consume alimente sau alte băuturi în afară de apă timp de cel puțin 8 ore. Astfel, pe nemâncate, glicemia unui adult sănătos trebuie să fie cuprinsă între 72 și 108 mg/dL. Un nivel al glicemiei mai mic de 70 trebuie să te îndrume la medic pentru consultație. Iar dacă ai glicemia sub 50 mg/dL, riscul de hipoglicemie este foarte mare și trebuie să mergi de urgență la medic, pentru investigații suplimentare. De asemenea, dacă glicemia este peste 215 mg/dL înseamnă că suferi de diabet, de aceea trebuie să mergi la consultație cât mai repede posibil.

Valorile cuprinse între 120 și 180 mg/dL pe stomacul gol sunt considerate la limită, adică au un risc mediu, probabil ești în fază de pre-diabet și trebuie să îți faci mai des analizele, ca să vezi cum evoluează, iar o glicemie care trece de 300 mg/dL este considerată urgență medicală. Nivelul glicemiei variază la o persoană sănătoasă pe durata unei zile, în funcție de alimentație, potrivit ehealthromania.ro. Însă aceste valori nu trebuie să fie foarte mari nici chiar după o masă copioasă. Astfel, limita considerată normală la un adult este de 140 mg/dL după ce a mâncat, iar între mese în jur de 125 mg/dL. De ce este testată de obicei glicemia pe stomacul gol? În lipsa hranei, organismul secretă un hormon numit glucagon, care crește nivelul glucozei din sânge. Dacă nu suferi de diabet, atunci corpul tău va produce insulină, pentru a reduce nivelul glucozei. Dacă ești însă diabetic, atunci glicemia măsurată va fi mai mare, pentru că organismul tău nu poate produce insulină, sau este rezistent la insulina produsă de pancreas. Iată de ce aceste teste de sânge pot stabili cu mare acuratețe dacă suferi sau nu de diabet.

La un adult sănătos glicemia pe stomacul gol este în jur de 100 mg/dL, la o persoană cu diabet este peste 126 mg/dL, iar în stadiul de pre-diabet este cuprinsă între 101 și 126 mg/dL.

 

Testare rapidă online

Analizele de glicemie trebuie făcute anual, chiar dacă ești o persoană sănătoasă, care nu suferă de diabet. Desigur, trebuie să mergi la medic pentru interpretarea analizelor. Federaţia Internaţională pentru Diabet a creat un instrument online de evaluare a riscului de îmbolnăvire de diabet de tip 2 în următorii 10 ani. Completarea testului durează doar 10 minute, rezultatele fiind confidențiale. Testul poate fi efectuat pe https://www.idf.org/type-2-diabetes-risk-assessment/.

 

Inovativ

200 de copii insulino-dependenți din București și din 28 de județe ale țării vor beneficia de monitorizare și tratament bazate pe o aplicație ce folosește Inteligența Artificială și algoritmii de tip „Machine Learning“, prin proiectul lansat de Asociația Sprijin pentru Diabet. Noua aplicație este o premieră în domeniul tratamentului diabetului insulino-dependent din România și face parte dintr-un sistem de telemedicină unic în țară, care permite renunțarea la testele zilnice prin înțepătură, necesare pentru determinarea glicemiei. Procesul de implementare este supervizat de un medic diabetolog, care va urmări optimizarea aplicației.

 

Nucile, un plus pentru sănătate

Consumul zilnic de nuci, în cazul diabeticilor, ajută la o mai bună funcţionare a vaselor de sânge şi scade nivelul colesterolului, arată un studiu publicat în revista Diabetes Care. Nucile sunt o excelentă sursă de acizi graşi Omega 3, un sfert de cană oferind 90% din cantitatea zilnică recomandată. Cercetări anterioare au demonstrat că aceste grăsimi au numeroase beneficii la nivel cardiovascular, cum ar fi prevenirea formării cheagurilor de sânge, reducerea inflamaţiilor care produc ateroscleroză şi reglarea nivelului colesterolului. Nucile conţin şi arginină, un aminoacid esenţial care ajută la normalizarea valorilor tensiunii arteriale.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă