12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateElevii și părinții sunt puși pe drumuri pentru a cere acte inutile,...

Elevii și părinții sunt puși pe drumuri pentru a cere acte inutile, susțin medicii de familie

Cererile școlilor, adresate tuturor elevilor care încep anul școlar, de a aduce de la medicii de familie avize epidemiologice şi adeverinţe pentru sport “exced legislaţia în vigoare”, a anunțat, joi, 10 septembrie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).

“Astfel de solicitări exced legislaţia în vigoare şi nu doar că reflectă necunoaşterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente, ci reflectă totodată şi necunoaşterea riscului la care sunt supuşi părinţii şi copiii în mod inutil”, afirmă SNMF într-un comunicat de presă difuzat joi.

Potrivit SNMF, “în conformitate cu prevederile anexei 3 din Ordinul nr. 5298/2011, avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe: a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive; b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.”.

Pe de altă parte, “adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate este necesară doar la înscrierea într-un ciclu de învăţământ (la intrarea în grădiniţă, clasa I-a, clasa a Va şi clasa a IX-a) şi se eliberează la data efectuării examenului de bilanţ tocmai pentru a nu aglomera cabinetele de medicină de familie la început de an şcolar”.

Din aceste prevederi reiese că adeverinţa medicală nu este necesară tutoror elevilor care încep anul școlar, ci doar acelora dintre ei care încep un nou ciclu de învățământ.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că aceste documente medicale nu vor trebui prezentate de elevi în prima zi a anului școlar (14 septembrie) ci de-a lungul primei săptămâni a anului școlar, pentru a evita supraaglomerarea cabinetelor medicale, în aceste zile, cu persoane care cer adeverințe.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă