12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateEtapa a treia de vaccinare anti coronavirus începe oficial în aprilie

Etapa a treia de vaccinare anti coronavirus începe oficial în aprilie

Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de presă susuținute de preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiță.

“Etapa a III-a probabil că va începe în luna aprilie. Mai multe date vom pune la dispoziţie, probabil, spre sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie, în momentul în care vom avea acces la noile calendare de livrare pentru al doilea trimestru, pentru că în baza acestor calendare de livrare ne putem face un plan de acţiune referitor la numărul de centre şi de cabinete de vaccinare care vor putea fi deschise, încât să acoperim necesarul persoanelor care se vor programa. (…) Estimăm că luna aprilie, dacă datele de livrare rămân cele estimate iniţial”, a afirmat preşedintele CNCAV, în conferinţa de presă de la Palatul Victoria.

Valeriu Gheorghiță a subliniat că important pentru autorităţi este ca, în perioada următoare, să se respecte principiul de 75% locuri disponibile pentru populaţia vulnerabilă – persoane cu boli cronice, persoane vârstnice, respectiv 25% persoane care deservesc activităţi esenţiale, astfel încât să se ofere şanse reale persoanelor vulnerabile de a fi vaccinate.

Președintele CNCAV a mai precizat că imunizarea populaţiei generale, programată în etapa a III-a, va fi asigurată prin intermediul a 750 de centre, totalizând aproximativ 1.760 de cabinete, fiind posibilă vaccinarea unui număr de peste 100.000 de persoane zilnic, la capacitate maximă.

Cu titlu de noutate, șeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, în cadrul platformei de programare, va fi implementată lista de aşteptare, iar începând de miercuri se vor putea face înscrieri pentru 180 de cabinete noi de imunizare, unde va fi distribuit serul AstraZeneca.

“Aş vrea să menţionez ca noutate faptul că ne dorim activarea şi înfiinţarea centrelor mobile de vaccinare, care urmează să intre în activitate foarte probabil din a doua jumătate a lunii martie, pentru a asigura vaccinarea persoanelor din mediul rural şi, de asemenea, un element important este legat de implementarea facilităţii listei de aşteptare din platforma de programare. Această listă de aşteptare va deveni funcţională odată ce numărul centrelor de vaccinare de la nivel naţional va fi cel prevăzut conform etapei a doua a strategiei de vaccinare şi, de asemenea, vor fi activate începând cu luna aprilie toate centrele de vaccinare care vor deservi inclusiv populaţia generală din etapa a treia a strategiei de vaccinare. Urmează ca din data de 10 februarie să se deschidă posibilitatea de programare în platforma de programare după modalităţile cunoscute pentru cele 180 de cabinete noi de vaccinare, unde vor fi distribuite dozele de vaccin de la AstraZeneca.”, a anunţat preşedintele CNCAV, marţi, într-o conferinţă de presă, menționând faptul că persoanele care se vor înscrie pe lista de aşteptare vor fi notificate prin SMS şi e-mail când apare un loc disponibil.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă