13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateEXCLUSIV RL. Imobil de 1 milion de euro, cumpărat de Colegiul Medicilor...

EXCLUSIV RL. Imobil de 1 milion de euro, cumpărat de Colegiul Medicilor în buricul Capitalei

RL: Aţi lansat un semnal de alarmă despre o serie de „presiuni şi asalturi“ la adresa Colegiului Medicilor din România, dar şi la adresa profesiei de medic atât din interior, cât şi din exterior. La ce vă referiţi?

Dr. Gheorghe Borcean: Am specificat faptul că orice faptă se întâmplă în această breaslă, legat de un medic sau altul, după aceea apare o cascadă de critici de peste tot, dar de fapt până la urmă nimeni nu se mai întreabă cum s-a judecat cazul respectiv în instanţă, civil sau penal. Dar medicul acela care a primit oprobiul public doar pentru că cineva a reclamat o anumită faptă cum îşi mai repară imaginea sa profesională?

 

În anumite cazuri dramatice, opinia publică este îndreptăţită să judece critic un posibil caz de malpraxis, mai ales când aceste erori se soldează cu pierderi de vieţi omeneşti, de exemplu copilul decedat la doar 1 an şi zece luni la o clinică privată.

La Colegiu, au fost anul trecut cel mult 30 de speţe de medici din toată ţara condamnaţi pentru greşeli medicale. Un alt aspect este legat de luarea de mită, aici avem câteva sute de colegi
care sunt condamnaţi penal. Dar este altceva şi nu comentez acest aspect. Dacă ne referim la cazul de la Sanador, deja s-au depus contestaţii şi din partea medicilor sancţionaţi. Avem un dosar cât două cutii de pantofi puse una peste cealaltă. În paralel este în derulare şi un proces penal. Vorbim de viaţa unui copil şi de viaţa profesională a unui medic. Cine poate spune că gestul chirurgical în sine este legat în mod nemijlocit de deces? Cine poate să dea asigurări că urmărirea post-operatorie este cauza? Sau despre anestezie? Aceste lucruri nu se judecă emoţional.

 

De multe ori oamenii simpli se întreabă de ce medicii care s-a dovedit că au greşit profesional primesc pedepse prea blânde din partea CMR. Ce înseamnă un vot de blam pentru echipa de medici vinovată de decesul băieţelului operat de hernie inghinală?

Această sancţiune decisă de Colegiu este una dintre cele grele, înainte de cea de suspendare sau de ridicare a calităţii de membru. Asta înseamnă că medicii respectivi nu mai pot progresa în profesie şi înseamnă că la un eventual concurs de promovare sunt depunctaţi din start. Este vorba de un oprobiu, un blam pe imaginea lor profesională.

 

În ultimii ani primul reflex al pacienţilor nemulţumiţi şi ostili este să filmeze medicul şi să-l reclame, deşi poate în anumite cazuri nu se confirmă acel reproş. Credeţi că este o schimbare de paradigmă, medicul fiind aprioric vinovat de ceva?

Nu e normal ca eu să-mi privesc pacientul ca pe un delator atunci când intră în cabinet, iar el pe mine ca pe un infractor. E bine ca el să intre la consultaţie cu telefonul pornit pe înregistrare? Cui serveşte degradarea şi erodarea de la rădăcină a încrederii în relaţia medic-pacient? Trebuie să facem în aşa fel încât aceste atacuri să nu se mai producă.

 

V-ați referit şi la anumite atacuri şi din interiorul profesiei.

De pildă în spaţiul virtual a fost un asalt la adresa mea din partea unui grup de membri care doreau negreşit să facem intervenţii la legiuitor ca să adopte un amendament la Legea pensiilor special pentru medicii care vor să iasă la pensie anticipat prin recunoaşterea timpului de lucru efectuat în gărzi ca vechime în muncă. Mi s-a reproşat că nu am făcut ceva anume, dar sunt parlamentari care au mărturisit că am fost şi am pledat pentru această cauză, dar este o problemă care se rezolvă în timp, din cauza unor aspecte tehnice juridice, ca să apară acel amendament. Am fost în Parlament, am vorbit cu ministrul Sănătăţii, ce era să facem? Adică nu eu fac legea, la asta m-am referit. Sunt multe alte proiecte care nu au trecut.

 

Colegiul Medicilor va avea un nou sediu de un milion de euro. Cum s-a făcut achiziţia? Unii medici acuză de lipsă de transparenţă Colegiul, la care cotizează lunar 50 de lei toţi cei peste 58.000 de doctori români.

Au fost patru decizii ale Adunării Generale ca să cumpărăm un sediu. Este cumpărat deja, pentru că noi lucrăm acum 50 de oameni într-o clădire veche, cu o suprafaţă de 300 de mp, într-o fostă policlinică pe bdul Timişoara. Este un sediu meschin pentru o profesie reprezentativă.

Am cumpărat imobilul din banii noştri, nu sunt bani de la buget. Banii sunt ai doctorilor, care ştiu de el, prin intermediul delegaţilor judeţeni în Consiliul Naţional. Colegiul Medicilor nu dă dividende la sfârşitul anului, banii sunt evidenţiaţi contabil. În urmă cu 15 ani, Colegiul a avut nişte bani şi am cumpărat un teren în Băneasa de 1.500-2.000 de mp, însă cu un milion de euro nu acopeream toate cheltuielile aici, cum se întâmplă când începi să construieşti. Adunarea Generală de anul trecut mi-a dat prin vot aceşti bani, avem proces-verbal, ca să găsesc şi să cumpăr un nou sediu. Am găsit casa, la anunţuri imobiliare, am fi putut intra la cheie în ea, dar o amenajăm acum şi într-o lună va fi gata, o vom inaugura. Dacă tot te-ai mutat în casă nouă, ţi-ai luat un Bentley, nu-ţi pui covoraşe de macrame. Mai avem de făcut o scară pentru sala de conferinţe, care este la mansardă. Nu am cumpărat o casă de odihnă, am cumpărat un sediu, iar votul delegaţilor din teritoriu a fost în unanimitate. Eu nu am plecat pe stradă cu un milion de euro în mână, hai să mă duc să cumpăr o casă. Am închiriat un autobuz şi i-am dus pe membrii Consiliului Naţional să vedem mai multe case până ne-am decis asupra imobilului unde ne vom muta. 

 

CV

Dr. Gheorghe Borcean s-a născut pe data de 30 august 1953 şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în 1978. Între 1989 şi 2006 a fost directorul Spitalului din Caransebeş, unde a lucrat ca medic chirurg, şi în 2005 a obţinut a doua specializare în ortopedie şi traumatologie. În 2000 şi-a finalizat doctoratul în medicină la Universitatea de Medicină din Timişoara, ulterior, în 2014, trecându-şi în biografia profesională şi specializarea în medicină legală. Din 1998 până în aprilie 2014 dr. Gheorghe Borcean a fost vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România și din data de 17 aprilie 2015 a fost ales preşedinte al CMR, după demisia dr. Vasile Astărăstoae.

 

 

 

Achiziţie controversată, sediu de un milion de euro

Adunarea Generală a Colegiului Medicilor a decis să achiziţioneze un imobil în valoare de un milion de euro, situat în centrul Bucureştiului, pe strada Pictor Romano nr. 14, care anterior a fost scos la licitație în 12.06.2017, cu suma inițială de 2.662.800 lei, ca parte a unei proceduri de executare silită a societății S.C. PA & CO INTERNATIONAL SRL din Bacău.

 

 

(Raport CMR – proiect de buget pe 2019)

 

Medici sancţionaţi în 2018

 

Un număr de 29 de medici au fost sancţionaţi, anul trecut, de Comisia Superioară de Disciplină, pentru diverse abateri, potrivit celui mai recent raport al CMR. Dintre sancţiunile aplicate, 12 au fost mustrări, 10 – avertismente, cinci – voturi de blam, o amendă (1.500 de lei) şi o cauză de retragere a calităţii de membru. Raportul arată că, anul trecut, 267 de medici au fost intimaţi, dintre aceştia 29 fiind sancţionaţi. În perioada 2006 – 2018 au fost intimaţi, conform raportului, 2.392 de medici şi 405 dintre aceştia au primit sancţiuni. Pe rolul Comisiei se află, în acest moment, 85 de dosare.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă