Exerciţiu medical de amploare al NATO, în România

Exerciţiu medical de amploare al NATO, în România

Luna aprilie a anului 2019 aduce în prim-plan, în România, desfășurarea celui mai mare exerciţiu medical multinaţional din istoria Alianţei Nord-Atlantice – Vigorous Warrior 19.

Elena Marinescu 0 comentarii

Având componente aeriene, terestre şi navale, exerciţiul cuprinde simularea unor acţiuni de salvare împreună cu 39 de naţiuni şi parteneri NATO, precum şi 10 organizaţii civile. Din partea României, la eveniment participă peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari, care vor acţiona în trei locaţii: Bucureşti, Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica“ din Cincu şi Constanţa. În baza unor scenarii în care persoane blocate sub dărâmături sau la înălţime se află în imposibilitatea de a se autoevacua, forţe specializate din cadrul IGSU şi servicii de urgenţă din Ungaria (Hunor) vor desfăşura acţiuni comune de intervenţie pentru căutarea-salvarea victimelor, precum şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

„În noaptea dintre 11 şi 12 aprilie, va fi organizat şi un amplu exerciţiu la metrou, staţia Romană, menit să testeze capabilităţile specifice misiunilor de căutare şi localizare a victimelor, evaluarea funcţiilor vitale, imobilizarea acestora şi evacuarea în afara zonei de risc, transportul şi predarea în vederea acordării asistenţei medicale de urgenţă. Pentru gestionarea acestui eveniment, cu peste 200 de victime implicate, vor fi alocate două echipe de căutare-salvare, autospeciale de transport personal şi victime multiple, un spital mobil, precum şi un număr impresionant de echipaje de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă“, precizează IGSU.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a declarat că entităţile civile vor fi implicate mai pregnant în noaptea de 11 spre 12 aprilie, când va avea loc un exerciţiu la staţia de metrou Piaţa Romană, unde va fi prezentă şi o echipă de căutare-salvare din Ungaria: „Exerciţiul este al Ministerului Apărării, este un exerciţiu militar-medical, dar cu implicare civilă. Deci este exact, hai să zicem, reversul a ceea ce s-a întâmplat în cursul anului trecut, în octombrie, unde era un exerciţiu civil pe dezastre şi unde militarii au sprijinit. Ca parte civilă, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este implicat prin mai multe resurse, inclusiv prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin serviciile de ambulanţă, SMURD, Inspectoratul General de Aviaţie – deci este şi un elicopter SMURD care participă la exerciţiu – şi inclusiv prin mai multe ONG-uri cu care avem protocol de colaborare“.

Tabere mobile de intervenţie rapidă

La acţiunea bazată pe o intervenţie tip art. V/III NATO va participa Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davilla“ din Bucureşti, cu 70 de medici militari şi personal auxiliar, 10 ambulanţe, un autocamion cu un grup generator. La Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, pompierii vor sprijini măsurile de protecţie civilă a populaţiei prin evacuarea şi cazarea temporară în tabere mobile, destinate persoanelor evacuate. Acest tip de tabără mobilă are în compunere o bucătărie rulantă auto, corturile destinate cazării şi hrănirii, cu echipamentele necesare (paturi pliante, saci de dormit, sistem de încălzire şi răcire, accesorii pentru servit masa şi iluminare). Totodată, în această locaţie, sunt dislocate spitale mobile de campanie care să completeze resursele disponibile ale structurilor militarizate. În cadrul scenariilor dezvoltate, echipajele IGSU vor acţiona în municipiul Constanţa, în zilele de 11 şi 12 aprilie, pentru acordarea de asistenţă medicală de urgen-
ţă victimelor, fiind alocate ambulanţe SMURD, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum şi o autospecială de oxigenoterapie şi tratamente hiperbarice.   

 

Exercițiul Vigorous Warrior 19 se desfășoară cu o ritmicitate de doi ani, începând cu anul 2011, şi are ca scop dezvoltarea cooperării civil-militare în gestionarea situațiilor de urgență în cazul conflictelor armate.

Comentarii

loading...