Expunerea îndelungată la aparate încinse, precum mobilul sau laptopul, poate duce la infertilitate

Expunerea îndelungată la aparate încinse, precum mobilul sau laptopul, poate duce la infertilitate

Căldura emanată de dispozitive precum telefoanele celulare sau laptopurile precum şi desfăşurarea muncii în locuri expuse la solvenţi, pesticide sau metale grele poate reduce fertilitatea la bărbaţi cu un procent cuprins între 25% şi 35 %.

Iulian Budușan 0 comentarii

Căldura emanată de dispozitive precum telefoanele celulare sau laptopurile precum şi desfăşurarea muncii în locuri expuse la solvenţi, pesticide sau metale grele poate reduce fertilitatea la bărbaţi cu un procent cuprins între 25% şi 35 %, potrivit medicului Norma Patricia Trejo, de la Centrul specializat în infertilitate din Mexic

"Bărbaţii care lucrează de acasă, 'home office', sau care ţin celularul în buzunar şi se expun căldurii emanate de acesta cel puţin opt ore pe zi pot avea probleme de fertilitate", a declarat pentru EFE Patricia Trejo.

Problema infertilităţii, potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), afectează 8 % dintre cupluri la nivel global, în timp ce în America Latină procentul este între 12 % şi 20 %. "În Mexic se estimează că cifra se situează între 10 şi 15 %'', a subliniat specialista.

Deşi de multe ori se crede că infertilitatea este o problemă exclusivă a femeii, Trejo a explicat că în 65 până la 70 % din cazuri această problemă este legată de factorul masculin.

"În unele cazuri, boli precum diabetul, hipertensiunea şi obezitatea cauzează producerea unui număr mai scăzut de spermatozoizi sau influenţează calitatea acestora, însă în majoritatea cazurilor, ţine de deprinderi nesănătoase care se pot schimba", a adăugat experta.

Printre factorii externi care pot afecta fertilitatea masculină se numără consumul de tutun, alcool, disfuncţia erectilă sau creşterea temperaturii la nivelul scrotului. Potrivit expertei, infertilitatea rămâne în continuare o problemă tabu care îi face pe bărbaţi să resimtă ruşine, anxietate şi teamă de a se adresa medicului.

"Mulţi pacienţi se declară frustraţi şi încep să resimtă o scădere a apetitului sexual sau să sufere de disfuncţie erectilă, ceea ce degenerează în pierderea respectului de sine şi duce de multe ori la divorţ.'' În opinia sa, pacienţii trebuie să consulte medicul şi să caute tratamente de specialitate.

"Este importantă stabilirea unui diagnostic timpuriu, înainte de 40 de ani, iar pacienţii să consulte inclusiv un psihoterapeut. Şi, bineînţeles, să nu se amâne decizia de a deveni părinte pentru a evita ca deprinderile nocive să afecteze fertilitatea. Trebuie avut în vedere faptul că, dacă devii tată după vârsta de 50 de ani, copilul se poate naşte cu probleme de autism", a avertizat specialista în fertilitate.

Comentarii

loading...