15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateProteste în Sănătate: veniturile asistenţilor medicali, în pericol

Proteste în Sănătate: veniturile asistenţilor medicali, în pericol

UPDATE: La presiunea sindicaliştilor, Executivul a aprobat ca indemnizațiile de hrană pentru personalul din cadrul instituțiilor din sistemul sanitar și de asistență socială să nu se ia în calcul la determinarea limitei de 30% prevăzută la art 25, alin 2 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare. Ministerul Sănătăţii susţine că această modificare legislativă se impunea deoarece, în condițiile în care indemnizaţia de hrană se includea în procentul de 30% stabilit prin dispozițiile legale, personalul din sistemul sanitar nu ar putea beneficia de acest drept individual salarial stabilit prin legea având în vedere că prin lipsa acestei măsuri s-ar depăși procentul stabilit la nivel de ordonator principal de credite.

_________

 

 

Sindicaliștii de la SANITAS vor organiza un miting de amploare în București, pe 3 aprilie.

Federația Solidaritatea Sanitară şi Federaţia SANITAS avertizează asupra efectelor adoptării OUG nr. 114/2018 și a Legii salarizării. Astfel, organizaţiile sindicale solicită adoptarea de urgență, a unor soluții cumulative menite să salveze de la reducerea veniturilor salariale angajaţii aflați în zona de risc: mutarea cheltuielilor cu indemnizația de hrană în suma salariilor de bază şi scoaterea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%. În ultimii ani, peste 30.000 de asistenţi medicali au părăsit sistemul, plecând să lucreze în străinătate. În prezent, un asistent medical angajat într-un spital de stat din România câştigă între 3.610 și 4.345 de lei, în funcție de vechime și de nivelul studiilor, venit la care adaugă diverse sporuri.

„În condițiile în care Guvernul nu răspunde solicitărilor pentru reluarea urgentă a negocierilor în vederea corectării situației actuale, estimăm că declanșarea conflictului colectiv de muncă și demararea semnăturilor pentru greva generală are o probabilitate mare. Această variantă ar putea oferi o alternativă organizată la protestele spontane ale salariaților“, atrag atenţia liderii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, care atenţionează autorităţile că degringolada creată de întârzierea adoptării bugetului a condus la decalarea de facto a transpunerii unora dintre prevederile legale privind salarizarea în marea majoritate a unităților sanitare, respectiv la amânarea pentru luna martie 2019 a efectelor negative ale Legii salarizării. Reprezentanţii cadrelor medicale susţin că „situația se va deteriora rapid în momentul în care cca. 65% dintre angajații din sănătate vor constanta pe fluturașul de salariu că sunt în situația de pierdere a veniturilor nete. În aceste condiții, nemulțumirile îndreptățite ale salariaților din sănătate riscă să ia forma unui val de proteste spontane. Refuzul negocierilor în acest moment antrenează responsabilitatea Guvernului pentru o asemenea stare de anarhie.

Situația este agravată semnificativ de starea de incertitudine generată de lipsa contractului colectiv de muncă la nivel de sector, absența reglementării contractuale a relațiilor de muncă afectând negativ în mod suplimentar angajații din sectorul public de sănătate“. Potrivit liderilor Federaţiei, calendarul protestelor va culmina pe 18 martie.

1) Pichetarea Consiliilor locale și a Prefecturilor în perioada 25-28.02.2019.
2) Pichetarea Ministerului Finanțelor și a Ministrului Muncii în perioada 25-28.02.2019.
3) Declanșarea conflictului colectiv de muncă 18.03.2019.

Acțiunile menționate la punctele 1 și 2 vor fi declanșate în situația în care Guvernul nu adoptă un act normativ prin care să asigure garanții minime pentru protecția salariaților împotriva scăderii veniturilor salariale. Considerăm că prima măsură ce trebuie adoptată de către Guvern, cu caracter de urgență, o reprezintă scoaterea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță din limita de 30% aferentă sporurilor.

 

Cea mai mică creştere procentuală a veniturilor

La rândul său, Federaţia SANITAS a transmis că veniturile asistenţilor medicali sunt în pericol şi solicită Guvernului să excludă din plafonul de 30% sporul de continuitate, respectiv cel care se referă la activitatea din zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale. „Eliminarea sporului de continuitate (sporul pentru lucru în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale) rămâne singura soluţie viabilă pentru conservarea veniturilor salariaţilor din sănătate şi asistenţa socială, mai ales pentru asistenţii medicali. Eliminarea indemnizaţiei de hrană din plafonul de 30% fără alte modificări legislative nu poate constitui o garanţie a păstrării veniturilor asistenţilor medicali, cel puţin la nivelul lunii decembrie 2018“, atrag atenţia sindicaliştii. Aceştia au analizat aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare în perioada 2018-2022, în corelaţie cu indicatorii macroeconomici (indice de inflaţie, putere de cumpărare) ajungând la concluzia că „asistenţii medicali au cea mai mică creştere procentuală a veniturilor şi vor ajunge în anul 2022 să aibă aproximativ aceeaşi putere de cumpărare cu cea din 2017“, susţin liderii SANITAS.

În perioada 20 februarie – 1 martie, sindicaliştii SANITAS anunţă pichetarea autorităţilor locale, pe 6 martie pichetarea Ministerului Finanţelor Publice, pe 13 martie pichetarea Ministerului Sănătăţii, pe 20 martie pichetarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi pe 3 aprilie organizarea unui miting în Bucureşti.

 

Disperare în cabinetele de medicină de familie

Majoritatea asistenților medicali din cabinetele de medicină de familie sunt plătiți cu salariul minim pe economie şi ameninţă cu plecarea în masă în sistemul sanitar de stat, după ce Ministerul Sănătăţii a refuzat să găsească o altă sursă de finanţare pentru salarizarea acestora, lăsând la latitudinea medicilor de familie acest lucru.

Într-un memoriu adresat ministrului Sorina Pintea pentru rezolvarea crizei în care se află cei peste 16.000 de asistenţi medicali din sistemul medicinei primare se atrage atenţia asupra subfinanţării acestui sector medical de bază şi asupra neajunsurilor personalului din aceste cabinete: „Medicina de familie mai există în România deoarece componenta umană se sacrifică zilnic ca această ramură să nu dispară. Suntem în pragul unei crize majore. Cedăm fizic, cât şi psihic, deoarece suntem invizibili, deoarece nu mai reuşim să ne descurcăm din punct de vedere financiar, deoarece meseria pe care o practicăm nu mai este respectată. Pasiunea nu ne mai ţine de cald sau de foame. Avem personal insuficient, iar cei care aleg să aştepte intrarea în normalitate sunt din ce în ce mai puţini. De ce să mai rămânem în sistem? Credeţi că ne oferiţi motive să rămânem? Un motiv măcar? Suntem încadraţi ca personal necalificat. Suntem plătiţi cu salariul minim pe economie. Nu avem bonuri de masă, tichete de vacanță, nici un fel de bonificaţie. Nu suntem plătiţi conform gradului profesional, competenţei sau a studiilor. Nu ne este recunoscută vechimea. Nu ne este recunoscut gradul principal sau lucrul pe calculator, sporul de periculozitate (anchete în focar). Nu ne primim concediile de odihnă conform legii, îl luăm parţial sau deloc. Ne luptăm cu birocraţia excesivă. Legislaţia este contradictorie. Suntem pasibili de sancţiuni plătite din veniturile personale. Din 20 de minute alocate pacientului, 15 minute ne luptӑm cu un sistem nefuncţional, în fiecare zi îi lipseşte ceva, avem timp de educaţie sanitară? De unde motivaţie? Solicităm finanţare separată şi încadrare conform Legii 153. Solicităm o fişă a postului unică pe ţară, cu atribuţiile şi obligaţiile clare ale asistentului medical din medicina de familie”.  

 

Proteste spontane în curtea spitalelor

Angajații Spitalului Județean Tulcea au protestat din nou față de scăderea salariilor chiar şi cu 1.000 de lei net şi acuză reducerea cu 50% a sporurilor pentru zilele de sărbătoare şi de weekend. Cadre medicale de la SJ Tulcea au mai protestat acum două săptămâni timp de două zile consecutiv. Tot marţi au protestat faţă de scăderea veniturilor ca urmare a aplicării OUG 114/2018 şi angajaţii de la Spitalul Judeţean Călăraşi.

 

65% din angajații sectorului public de sănătate vor avea veniturile reduse în urma noilor măsuri ale guvernanţilor.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă