8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSănătateGhid de nursing: cartea cu care trebuie să înceapă profesia de asistent...

Ghid de nursing: cartea cu care trebuie să înceapă profesia de asistent medical

Ghid de nursing este acea carte care te ajută să devii uman și cu adevărat profesionist în meseria de asistent medical – una dintre cele mai pline de provocări în care umanitatea și pregătirea profesională trebuie să stea constant mână în mână.

Un citat binecunoscut spune că “asistentul medical împarte alinare, compasiune și grijă fără a fi necesară o prescripție medicală” (Val Saintsbury)

Și aceasta este, într-adevăr, o radiografie pe cât de simplă, pe atât de clară a obiectivului pe care asistentul medical nu trebuie să îl piardă din vedere. Iar despre cum îl poate atinge într-o manieră nu doar empatică ci, implicit, responsabilă, asumată și bazată pe o pregătire profesională solidă, explică tocmai această carte (ghid nursing).

Ce vei putea învăța din acest ghid

Ce ar trebui să știi, în primul rând, despre această carte este că ea reprezintă o colecție completă de informații despre ce înseamnă meseria de asistent medical și care sunt principalele lucruri pe care practicantul trebuie să le aibă în vedere în raport cu oamenii pe care îi îngrijește.

Iată pe scurt care sunt principalele teme pe care ghidul le abordează pas cu pas:

1.    O trecere în revistă a evoluției domeniului (Nursingul la început de mileniu);

2.    Știință sau vocație? Sau amândouă? De la ce premisă trebuie să pornești, de fapt, în meseria de asistent medical? (Îmbinarea științei cu vocația de nurse);

3.    Modelul conceptual al Virginiei Henderson;

4.    Ce presupune procesul de îngrijire;

5.    Despre nevoile fundamentale ale omului bolnav (de hrană, odihnă, comunicare, de a fi curat, îngrijit de a proteja tegumentele și mucoasele, etc) și cum trebuie tratate problemele de îngrijire;

6.    Exerciții de taxonomie.

Câteva lucruri pe care [probabil] nu le știai despre autoarea acestui ghid de nursing: Lucreția Titirca

Dacă lucrezi deja în sistemul de sănătate românesc – și mai ales ca asistent medical – numele Lucreției Titirca îți este, cu siguranță, binecunoscut. Fie că ești (sau nu) deja familiarizat/ă cu acest nume, iată câteva lucruri pe cred ca ai vrea să le știi (în plus) despre această autoare a ghidului de nursing:

·         Prin cărțile pe care le-a scris și prin proiectele pe care le-a dezvoltat în domeniul nursing-ului, Lucreția Titirca este considerată un adevărat pionier al acestei profesii în România și este, deseori, comparată cu personalități  proeminente precum: Florence Nightingale, Edith Cavell sau Virginia Henderson.

·         A publicat peste 10 manuale dedicate pregătirii de profesioniști în domeniu, manuale care se regăsesc în programele de învățământ, examene și concursuri. 

·         Munca sa a fost recunoscută și apreciată atât în țară cât și în străinătate (Austria, Elveția, Danemarca, Republica Moldova) printr-un număr impresionant de diplome, titluri de onoare și insigne, dar și numeroase premii.

·         A pregătit 45 de generații de absolvenți pentru profesia de asistent medical.

·         Pentru a duce și mai departe pregătirea profesională în domeniu, a înființat propria Școală Postliceală Sanitară „Carol Davila” în Baia Mare.

·         Chiar și după ce a ieșit din prim-planul educației de nursing, continuă să fie director-fondator al Fundației de Îngrijiri la Domiciliu „ Crucea Alb- Galbenă ”.

·         Deține diploma de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Baia Mare, primit în 2002 ca o recunoaștere deosebită a activității sale de peste 40 de ani ca pedagog și practicant al profesiei. 

Ce alte cărți te-ar mai putea interesa [din aceeași categorie]

Așa cum spuneam, Lucreția Titirca a publicat o serie de materiale educaționale pentru a susține dezvoltarea profesiei de asistent medical în România.

Alături de manualele care se regăsesc în programele de învățământ, examene și concursuri și cartea pe care ți-am prezentat-o: Ghid de nursing cu tehnici de evaluare și îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale, Lucreția Titirca a mai publicat o serie de cărți care nu ar trebui să lipsească din biblioteca celor care vor să facă o profesie în domeniul medical: Breviar de explorări funcționale și îngrijiri speciale acordate bolnavului, Dicționar de termeni pentru asistenții medicali, Îngrijiri speciale acordate pacienților de către asistenții medicali, Urgențele medico-chirurgicale – Sinteze pentru asistenții medicali.

 

Cele mai citite

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă