8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateHappy Gluten Free 2019

Happy Gluten Free 2019

În cadrul târgului, peste 30 de expozanți sunt pregătiți cu produse și preparate fără gluten, cu activități și oferte dedicate celor care au nevoie de alimentație specială. Conform estimărilor ARIG, peste 200.000 de români se confruntă cu intoleranța la gluten și boala celiacă, afecțiune autoimună declanșată de intoleranța la gluten.  

În prima zi de târg, sâmbătă, 18 mai, persoanele care suferă de intoleranță la gluten pot afla informații de specialitate la conferința ,,Afecțiuni induse de gluten”, în cadrul căreia cinci medici vor prezenta și vor dialoga cu pacienții despre toate fațetele intoleranței, alergiei sau sensibilității la gluten. Programul complet cuprinde spectacole, live cooking, ateliere pentru copii, seminarii, activități și evenimente dedicate tuturor grupelor de vârstă.

 

Duminică, Chef Foa gătește un nou record Guiness

Evenimentul marcant va avea loc duminică, 19 mai, când târgul Happy Gluten Free intră în Guinness World Records. Pentru acest record, Chef Foa va găti cea mai mare cantitate de paste fără gluten din lume folosind pastele fără gluten K-free. Recordul va fi omologat de reprezentanții Guinness prezenți la eveniment, iar toți cei prezenți la târg sunt invitați să participe la Marea Degustare – cel mai mare prânz gluten free din lume.  

 

Prima caravană națională de depistare a intoleranței la gluten: ,,România fără Gluten”

În cadrul târgului, Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG) va lansa caravana ,,România fără Gluten”, care va ajunge în 10 orașe din România, va oferi testări gratuite și va pune bazele diagnosticării corecte și a informării pacienților cu privire la boala celiacă și la abordarea corectă a dietei fără gluten. Caravana va ajunge în lunile mai, iunie și iulie în București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea, Timișoara, Sibiu și Craiova. Ideea caravanei ”România fără Gluten” a pornit de la o serie de nevoi pe care ARIG le-a identificat de-a lungul ultimilor ani și a căror rezolvare a dictat principalele obiective ale acestei campanii:

– Prezentarea de informații corecte despre dieta fără gluten, de la necesitatea impunerii acesteia și până la conținuturile ei

– Testarea a 1.000 de persoane cu risc de boală celiacă

– Pregătirea a peste 50 de medici specialiști printr-un curs de specialitate pentru familiarizarea cu ghidurile de diagnostic ale bolii celiace

Caravana ”România fără Gluten” pune bazele unei rețele naționale de medici specializați în boală celiacă, prezintă populației caracteristicile persoanelor care au risc de a avea sau de a dezvolta boala și informează despre importanța dietei fără gluten. Singurul tratament al acesteia este dieta strictă fără gluten pentru tot restul vieții. În acest moment, la nivel mondial, doar 12% – 15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absența diagnosticului corect, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la deces.

Diagnosticarea intoleranței la gluten este esențială: studiile arată că cei mai mulți dintre cei care suferă de boala celiacă sunt diagnosticați greșit și tratați pentru alte afecțiuni, lucru care le afectează calitatea și durata vieții, precum și capacitatea de a funcționa din punct de vedere social.

 

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă