7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSănătateHelp Autism: Proiect pentru sprijinirea copiilor cu autism

Help Autism: Proiect pentru sprijinirea copiilor cu autism

Potrivit unui comunicat al asociaţiei transmis marţi de Agerpres, la nivel mondial, unu din 68 de copii este diagnosticat cu tulburare de spectru autist, iar studiile efectuate arată că România se încadrează în această statistică îngrijorătoare. Numărul mare de persoane cu diagnostic TSA face imposibilă acoperirea cu servicii la nivel naţional fără sprijin din partea statului, arată sursa citată.

Plecând de la această realitate, Asociaţia Help Autism a dat, în luna iulie, startul unui proiect menit să aducă experienţa ONG-urilor şi capacitatea statului împreună pentru a oferi o viaţă mai bună tuturor persoanelor care luptă cu tulburarea de spectru autist. Prin proiectul ‘Creşterea implicării ONG-urilor şi partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu TSA’ va fi formată o reţea naţională de ONG-uri şi instituţii publice, care să conlucreze pentru a veni cu alternative viabile la politicile existente şi să facă din TSA o problemă prioritară pentru domeniile sănătăţii, educaţiei şi muncii, precizează sursa citată.

“Noul proiect al asociaţiei aduce un concept inovator şi un obiectiv ambiţios pentru Romania, o ţară în care diagnosticul, tratamentul şi serviciile de suport pentru copiii afectaţi de TSA sunt dificil de realizat. Astăzi, sistemul de intervenţie se confruntă cu multiplele probleme, plecând de la finanţarea şi bugetarea structurilor subordonate ministerelor relevante şi terminând cu lipsa standardelor ocupaţionale, a specialiştilor şi formării profesionale în domeniu”, declară Daniela Bololoi, preşedintele Help Autism.

Reţeaua va fi înfiinţată cu aderarea a 40 de organizaţii neguvernamentale, din toată ţara, astfel că 80 de reprezentanţi ai acestor organizaţii şi 40 de angajaţi ai autorităţilor publice vor lucra împreună în cadrul a 8 grupuri de lucru, la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, menţionează sursa citată.

Până în luna octombrie, experţi din cadrul proiectului vor merge în teritoriu şi vor colecta date pentru studiul practicilor curente regionale, precum şi adeziuni şi dosare completate de la reprezentanţi ONG şi instituţii publice eligibili pentru grupul ţintă.

“Odată constituită, reţeaua va produce în primul rând forumuri şi grupuri de lucru interne în care se vor pune la punct proceduri, protocoale şi metodologii de funcţionare şi dezvoltare a activităţilor. Se vor forma apoi, pentru membrii reţelei, competenţele necesare analizării şi evaluării politicilor publice existente în domeniul TSA”, precizează Svetlana Ilescu, manager de proiect.

Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 16 luni, iar obiectivul final este de a oferi o politică alternativă concretă la politicile publice iniţiate de Guvern în ceea ce priveşte problematica autismului în România.

Asociaţia Help Autism menţionează că proiectul vizează şi rezultate pe termen lung privind capacitatea ONG-urilor de a veni cu astfel de soluţii şi pe viitor.

“Pe parcursul desfăşurării proiectului vor fi oferite cursuri de advocacy cu aplicaţii specifice şi traininguri de evaluare a impactului reglementării (RIA) – organizate în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare: Nord-Est, Sud-Est, Sud, Centru, Vest, Nord-Vest, Sud-Vest şi Bucureşti-Ilfov”, subliniază sursa citată.

Informaţii despre metodologia de înscriere în reţea, dosarul de candidatură, evenimente şi acordul de parteneriat pentru sprijinul şi participarea în activităţile reţelei vor fi disponibile pe site-ul asociaţiei Help Autism (www.helpautism.ro) şi pe grupul de Facebook dedicat proiectului (Politici alternative pentru copiii cu autism).

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă