Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Imunoterapia, viitorul tratament în oncologie

Imunoterapia, viitorul tratament în oncologie

În viitorul apropiat, specialiștii se așteaptă ca imunoterapia oncologică să ocupe un rol principal și de sine stătător în planul de tratament al multor forme de cancer, în timp ce chimioterapia, radioterapia și terapiile țintite vor trece în plan secundar.

Elena Marinescu 0 comentarii

Reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, medicilor, industriei farmaceutice și autorităților din domeniul sănătății au dezbătut, la o masă rotundă desfăşurată la Palatul Parlamentului, eficienţa imunoterapiilor oncologice. Cu această ocazie, a fost propusă o declarație de principii privind accesul sustenabil al pacienților români  la imunoterapiile oncologice, cea mai nouă și promițătoare inovație în lupta împotriva cancerului, la nivel mondial. Spre deosebire de terapiile tradiționale, care țintesc direct tumora, imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar pentru a-l ajuta să combată eficient cancerul. Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar.

În prezent, acest tip de tratament este disponibil în Uniunea Europeană pentru tratarea pacienților cu melanom local avansat sau metastatic, cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancerul de vezică urinară. „Pentru pacienți, fiecare nouă inovație este o șansă în plus la viață, iar imunoterapia oncologică este cea mai importantă descoperire din ultimii 20 de ani în tratarea cancerului. De aceea, este deosebit de importantă colaborarea cu autoritățile publice din domeniul sănătății și doresc să salut pe această cale pașii importanți făcuți în ultima vreme pentru facilitarea accesului pacienților români la inovația în medicină”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Specialiştii argumentează importanţa imunoterapiilor oncologice prin faptul că acestea utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului şi au potențialul de a oferi supraviețuire pe termen lung  multor pacienți cu forme de cancer în fază avansată  ale căror opțiuni au fost anterior foarte limitate. Totodată, aceste terapii învață sistemul imunitar să se adapteze la evoluția în timp a cancerului, conferindu-i memorie imună. În plus, efectele adverse sunt diferite față de terapiile standard. „Cercetarea în domeniul imuno-oncologiei a luat un avânt extraordinar, avem în fiecare zi noi terapii și studii promițătoare. Cel mai important aspect de menționat însă este că aceste terapii pot crește dramatic supraviețuirea pacienților cu anumite forme de cancer, de la câteva luni la câțiva ani, cu efecte secundare minime, ceea ce este un beneficiu incalculabil pentru pacienți“, spune dr. Polixenia Iorga,  medic primar oncolog.   

 

Declarație de principii

1. În tratamentul cancerului, imunoterapiile funcționează diferit faţă de tratamentele citostatice standard.

2. Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar al pacientului, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui tip de cancer.

3. În prezent, peste 2.000 de imunoterapii oncologice sunt verificate în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.

4. Pacienții români au nevoie de un acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, încheierea cu celeritate a contractelor cost-volum și publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii.

Comentarii

loading...