8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSănătateUPDATE. Infecţiile cu stafilococ auriu au reapărut la Maternitatea Giuleşti

UPDATE. Infecţiile cu stafilococ auriu au reapărut la Maternitatea Giuleşti

UPDATE: Un singur bebeluș din cei trei, născuți la Maternitatea Giulești este în continuare internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ, se arată într-un comunicat al ASSMB. Copilul s-a născut pe 12 aprilie, s-a externat pe 15 aprilie din maternitate și s-a prezentat la Grigore Alexandrescu pe 2 mai cu sindrom febril. Ceilalți 2 bebeluși au fost externați. Unul s-a născut pe 29 martie și a ajuns la Grigore Alexandrescu pe 22 aprilie și a fost externat pe 28 aprilie. Celălalt s-a născut pe 23 aprilie, pe 25 aprilie s-a externat și a venit la Grigore Alexandrescu pe 27 aprilie iar pe 6 mai s-a externat.

_______

În perioada 08.05-15.05.2019, la cererea Ministerului Sănătătii, inspectorii sanitari ai DSPMB însoțiți de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile vor verifica respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activităti medicale.

Mai mult, DSPMB a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sarbu” să transmită pană la data de 07.05.2019 date referitoare la data internării mamelor, datele de naștere ale copiilor, tipul nașterii, diagnosticul la externare, data externării. Totodată au fost solicitate măsurile instituite în ceea ce privește investigarea posibilului focar de stafilococie cu MRSA pentru copiii născuți în perioada 25.03.2019-30.04.2019.

Au fost solicitate spitalului rezultatele testelor efectuate în cadrul autocontrolui, în secțiile de neo-natologie, obstetrică-ginecologie, bloc operator, sterilizare și biberonerie precum și rezultatele testării personalului privind portajul.

Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sarbu”, a solicitat DSPMB date referitoare la copiii născuti prin operație cezariană în intervalul 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infecții stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unităti sanitare.

DSPMB a solicitat unitătilor sanitare publice și private să comunice dacă în unitatea respectivă s-au prezentat/internat copii născuti în perioadă 25.03.2019-30.04.2019, la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sarbu”, cu simptomatologie ce ar putea fi asociată infecției stafilococice cu MRSA.

Din informațiile primite pană în prezent, în Spitalul Clinic de Urgentă pentru copii Grigore Alexandrescu au fost internate două cazuri din care unul a fost externat. Anul trecut, mai mulți angajați din rândul personalului medical și peste 45 bebeluși au fost infectați la Maternitatea Giulești cu aceeași bacterie-stafilococ auriu meticilino rezistent. În uma descoperirii focarului de infecție din noiembrie 2018, autoritătile au controlat toate maternitătile din tară.

“Ultimul bebeluş a venit pe 4 mai. Trei în total până acum – doi dintre ei cu manifestări cutanate care au stat doar două-trei zile şi s-au externat şi cel care a fost adus pe 4 mai are şi probleme respiratorii, cu hemocultură pozitivă, adică stafilococ în sânge. Ulterior am aflat că s-au născut la Giuleşti. Unul la aproximativ o lună de la naştere, altul la cinci zile şi ultimul la două săptămâni de la naştere. Toţi stafilococ auriu. Nu au fost transferaţi, au venit de acasă”, a precizat Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale.

Medicii atrag atenția că infectarea cu această bacterie este deosebit de periculoasă mai ales în cazul sugarilor. Stafilococul auriu meticilino rezistente este o superbacterie care poate provocă atât forme ușoare de infecție cât și forme severe, ce pot duce la complicații importante, precum probleme neurologice, boli cronice, infecție generalizată (sepsis) sau deces. De altfel, germenii de spital sunt mult mai rezistenți la tratament în special la nou-născuti, care au imunitatea foarte scăzută.

Între timp, la Maternitatea Giuleşti au fost instituite o serie de măsuri speciale, potrivit ASSMB:

1. Determinarea portajului la toate pacientele care se interneaza in unitatea noastra sanitara

2. Tuturor pacientelor programate pentru cezariană li se recoltează exudat nazal cu ocazia internarilor pentru investigatiile preoperatorii  pentru determinarea portajului de MRSA

3. Dacă pacienta este depistată purtătoare de MRSA se inițiază decolonizarea acesteia, inclusiv igienizare prin metode specifice in spatiile special amenajate la biroul de internari, inainte de internarea pe sectii

4. În fișa de internare a pacientei se completează toți pașii de igienizare parcurși, acest document se ataseaza foii de observatie clinica generala dupa ce este semnat si parafat de tot personalul care efectueaza procedurile respective.

5. Pacientele primesc in momentul internarii o broșură ce contine informatii generale despre germenele Staphylococcus Aureus, sunt incurajate sa discute aspectele neclare cu medicul curant, iar la final o semneaza.

6. Medicii curanți recoltează prin sondaj la 24-48h de la internare și săptămânal de la pacientele cu internări mai lungi de o săptămână, culturi tegumentare pentru determinarea florei colonizate;

7. Recoltarea probelor bacteriologice de la nivelul tegumentelor tuturor bebelusilor la care simptomatologia sau probele paraclinice au decelat modificari in afara parametrilor optimi. Suplimentar se determina prin sondaj portajul tegumentar la copii sanatosi clinic si paraclinic.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă