5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateÎngrijirea personală, un instrument de decongestionare a sistemelor naționale de sănătate

Îngrijirea personală, un instrument de decongestionare a sistemelor naționale de sănătate

O mai constantă preocupare pentru îngrijirea personală zilnică, spun specialiștii, atrage, pe cale de consecință, o îmbunătățire a stării de sănătate a colectivităților, fapt care poate atenua, astfel, presiunea tot mai mare asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume. Practic, îngrijirea personală se traduce prin ansamblul preocupărilor și măsurilor zilnice de care putem dispune autonom pentru a controla, în mare măsură, parametrii sănătății personale. Într-un sezon rece de pildă, în care principalele amenințări sunt răceala și gripa, achiziționarea medicamentelor și tratamentelor de care credem că am putea avea nevoie pentru a ne putea îngriji membrii familiilor este o etapă extrem de necesară în procesul de menținere activă a unui stil de viață de bună calitate și de a face alegeri care ne vor ajuta la prevenirea dezvoltării unor boli mai grave în viitor. Este vorba de a ști cum și când să tratăm simptomele bolii pentru a ne gestiona mai bine sănătatea de zi cu zi.
Cu toate acestea, îngrijirea personală nu se referă doar la persoanele care se preocupă de sănătatea lor și a celor dragi, ci este o componentă cheie a unui sistem de asistență medicală durabil și centrat pe pacient, care va aduce un beneficiu pe termen lung pentru indivizi și pentru societate în ansamblu.
Care sunt, deci, beneficiile sociale și economice pe termen lung ale îngrijirii personale? Unul dintre efectele pozitive ale cunoștințelor și practicilor îmbunătățite de auto-îngrijire este acela că procedura încurajează oamenii să se simtă mai abilitați în a-și alege produsele potrivite pentru nevoile lor de sănătate zilnică. Oamenii capătă încredere de sine, consultând farmacistul la primul semn de boală, în locul medicului. Acest lucru ar putea elibera timp prețios pentru medici, absolut necesar pentru ca aceștia să se concentreze asupra pacienților care au cel mai mult nevoie de ajutorul lor. De asemenea, ar duce și la reducerea listelor de așteptare, ceea ce va atrage, la nivelul sistemelor de sănătate, o implicită îmbunătățire a calității serviciilor de profil.
Când vine vorba de beneficiile economice, datele arată că o modalitate de a realiza economii semnificative de costuri pentru sistemele medicale europene este trecerea unora dintre medicamentele de îngrijire de bază, de la capitolul ”eliberabile cu prescripție medicală” la ”fără prescripție”. O economie anuală totală de peste 16 miliarde EUR s-ar realiza dacă doar 5 la sută din medicamentele prescrise în prezent în Europa ar fi trecute, în viitor, în zona celor care ar putea fi comercializate fără rețetă. În Italia, de exemplu, modificarea ar duce la economii de până la 1,7 miliarde euro în timp ce, în mod similar, în Marea Britanie, 200 de milioane de lire sterline ar putea fi economisite anual.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă