12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateJudeţul fără niciun cabinet medical sau stomatologic în grădiniţe şi şcoli din...

Judeţul fără niciun cabinet medical sau stomatologic în grădiniţe şi şcoli din mediul rural

“În mediul rural nu există cabinete de medicină şi dentare şcolare, asistenţa medicală fiind asigurată de către medicii de familie din localităţile respective sau din localităţi apropiate”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Kristina Gaal.

Potrivit sursei citate, în oraşele mici din judeţul Sibiu există o criză de cabinete şi medici şcolari. Spre exemplu, în oraşul Agnita există un singur cabinet şcolar, dar nu este niciun medic şcolar. Aici, consultaţiile sunt făcute de un medic de familie, cu care a făcut contract primăria din oraş. În oraşul Avrig, toţi preşcolarii şi elevii din oraş au la dispoziţie un singur cabinet cu un singur medic.

În tot judeţul Sibiu lucrează doar 13 medici şcolari şi ar mai fi nevoie să fie angajaţi 41. Criza este şi în rândul asistentelor şcolare. Un număr de 43 de asistente medicale au fost angajate pentru toţi preşcolarii şi elevii din judeţ, deficitul fiind de 115 asistente medicale şcolare.

Personalul medical şcolar este insuficient şi în municipiul reşedinţă de judeţ. Nici în municipiul Sibiu nu există medic şcolar în fiecare unitate de învăţământ.

“Sunt mai multe unităţi arondate unui medic, cel puţin în Sibiu aşa este. În municipiul Sibiu avem 9 medici şi 30 de asistente pe toate unităţile de învăţământ. (…) Ar mai trebui, pe total judeţ, 41 de doctori şcolari. În mediul rural, asistenţa medicală este asigurată de medicii de familie. La Agnita este medic de familie, care are contract cu primăria. La Agnita sunt şi două asistente medicale. Ar mai fi nevoie de 115 asistente medicale, acum avem 43”, a declarat medicul de igienă Rodica Mihăilă, de la DSP Sibiu.

Potrivit acesteia, criza de medici şi asistente şcolare din judeţ se datorează faptului că nu se scot posturi la concurs. Angajarea şi plata acestor medici revine în sarcina primăriilor.

Potrivit legii, fiecare şcoală care are peste o mie de elevi ar trebui să aibă un medic şcolar şi doi asistenţi medicali.

Directorul DSP Sibiu, dr. Gabriel Budescu, spune că a înştiinţat Ministerul Sănătăţii despre situaţia medicilor şcolari din judeţ.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, profesorul Marius Novac, a atras şi el atenţia că ar fi nevoie de mai mulţi doctori în şcolile din judeţ.

“Doctorii şcolari fac informări în şcoli. Dar din păcate nu sunt în toate şcolile doctori şcolari. Avem câteva mii de şcoli, dar la sate nu sunt doctori în fiecare şcoală. La oraş, un doctor are arondate mai multe şcoli. Spre exemplu, la Avrig, toţi copiii de acolo, care sunt în jur de 2.000, se duc la un singur doctor şcolar. Eu cred că nu ar fi rău dacă ar fi mai mulţi doctori şcolari în judeţ”, a spus şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, profesorul Marius Novac.

Directoarea unei şcoli din municipiu în care o clasă a fost trimisă acasă timp de două zile, din cauza numărului de viroze, spune că cel mai bine ar fi să existe câte un medic şcolar în fiecare unitate de învăţământ.

“Ar trebui să fie un medic şcolar şi un asistent şcolar în toate şcolile şi care să fie în programul şcolii”, a declarat directoarea Şcolii gimnaziale nr. 4 din municipiul Sibiu, profesoara Gabriela Maniu.

La această şcoală din municipiul Sibiu învaţă peste 900 de copii. Aceştia au cabinet medical şi cabinet stomatologic, însă beneficiază zilnic doar de prezenţa asistentei medicale. Medicul stomatolog şi cel şcolar au program doar câteva zile pe săptămână. Elevii care au ore după-amiaza, în schimbul doi, nu pot să apeleze la asistenta medicală a şcolii, pentru că aceasta lucrează doar în schimbul de dimineaţă. Dacă un copil păţeşte ceva în timpul cursurilor, după-amiaza, profesorii din această şcoală sună la 112.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă