18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSănătateMetode contraceptive de urgenta: ce faci cand apar situatii neprevazute?

Metode contraceptive de urgenta: ce faci cand apar situatii neprevazute?

Ai uitat sa iei anticonceptionalele utilizate de obicei? Prezervativul s-a rupt ori a alunecat? Sau pur si simplu s-a intamplat sa nu luati nicio masura de protectie? Exista numeroase situatii neprevazute care pot antrena riscul unei sarcini nedorite. Dar nu trebuie sa intrati in panica. Sunt disponibile contraceptive de urgenta, care aplicate cat mai repede cu putinta dupa un contact sexual neprotejat, pot preveni aparitia sarcinii.

Contraceptia de urgenta poate fi folosita in maximum 72 de ore dupa producerea unui asa-zis „accident”: un contact sexual neprotejat sau esuarea metodei contraceptive utilizate.

Exista doua tipuri de contraceptive de urgenta:

pastila de a doua zi

– dispozitiv intrauterin (sterilet) din cupru

Pastila de a doua zi: avantaje si riscuri

Pastilele contraceptive de urgenta sunt medicamente disponibile in farmacii si care se pot elibera fara prescriptie medicala (OTC).

Pastila de a doua zi contine o substanta activa numita levonorgestrel, un hormon care previne sarcina prin intarzierea ovulatiei, adica intarzie eliberarea unui ovul din ovar. Aceasta pilula nu impiedica implantarea ovulului fecundat, nu intrerupe sarcina si nu actioneaza asupra unei sarcini deja instalate.

Pastila de a doua zi nu are efect abortiv. Pilula abortiva, cunoscuta si ca avort medicamentos, este diferita si se administreaza pentru a opri dezvoltarea unei sarcini dupa ce aceasta a fost initiata. Pilula abortiva poate fi cumparata din farmacii doar pe baza de prescriptie medicala.

Pastila de a doua zi este in general bine tolerata de organism, dar nu trebuie utilizata frecvent ca metoda contraceptiva, ci doar in mod exceptional, de cateva ori pe an. Pentru ca sa fie eficienta, pilula de a doua zi trebuie sa fie administrata ideal in primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat sau cel tarziu in 72 de ore. Statisticile arata ca pilula de a doua zi poate preveni 9 sarcini din 10.

In majoritatea cazurilor nu apar efecte secundare, insa unele femei pot suferi simptome neplacute precum: dureri de cap, ameteli, greata, varsaturi, dureri de stomac, diaree, oboseala, sensibilitate la nivelul sanilor, perturbari ale ciclului menstrual.

Daca ati luat pastila de a doua zi pe baza de levonorgestrel si constatati ca sunteti insarcinata, nu exista riscul aparitiei unor malformatii ale fatului.

Dispozitivul intrauterin din cupru: eficienta si efecte secundare

Pentru a beneficia de aceasta metoda de contraceptie trebuie sa va adresati unui medic ginecolog. Dispozitivul intrauterin (steriletul) din cupru poate fi introdus in cavitatea uterina in primele 120 de ore (5 zile) dupa un contact sexual neprotejat. De obicei, acest dispozitiv poate fi recomandat atunci cand doriti sa il pastrati in continuare ca metoda contraceptiva de baza. Eficacitatea steriletului din cupru este cu atat mai mare cu cat a fost montat mai rapid dupa contactul sexual. Depasirea unui interval de peste 5-8 zile compromite total siguranta in ceea ce priveste prevenirea unei sarcini.

Dupa montarea steriletului, pot aparea unele efecte secundare:

  • modificarea duratei si fluxului ciclulului menstrual,
  • dureri mai mari in timpul menstruatiilor,
  • sangerari abundente (steriletul este contraindicat femeilor predispuse la menstruatii lungi si dificile).

Cand e cazul sa mergeti la medic?

Dupa folosirea uneia dintre metodele contraceptive de urgenta, este recomandat sa va adresati medicului in urmatoarele cazuri:

  • daca menstruatia intarzie mai mult de 5 zile sau este neobisnuit de redusa ori de abundenta,
  • daca sunteti in continuare foarte ingrijorata ca ati ramas insarcinata,
  • daca aveti dureri abdominale bruste,
  • daca apar probleme legate de sanatate ce pot fi puse in legatura cu utilizarea contraceptiei de urgenta.

Contraceptia de urgenta: contraindicatii

Nu trebuie sa utilizati pastila de a doua zi daca:

  • sunteti deja insarcinata,
  • sunteti alergica la levonorgestrel sau alte substante din compozitia pilulei,
  • aveti sub 16 ani.

Mai multe informatii despre metode contraceptive puteti afla pe site-urile MamiSiCopilul.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Cele mai citite

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă