13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateMihăilă, pentru noi, e Florin Iordache 2: Ministrul Sănătății fuge de răspunsuri!

Mihăilă, pentru noi, e Florin Iordache 2: Ministrul Sănătății fuge de răspunsuri!

Scene stupefiante azi, la Ministerul Sănătății, acolo unde succesoarea lui Vlad Voiculescu a convocat o conferință de presă pentru a prezenta concluziile Comisiei care a verificat modul de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

După oficializarea, într-un limbaj de lemn statistic, a cifrelor obținute din partea ”mai multor surse de informații”, printre care și sursele oficiale, precum Institutul Național de Sănătate Publică, Ministrul Ioana Mihăilă a încercat să evite să răspundă în mod tranșant la o întrebare simplă a unora dintre jurnaliștii prezenți, referitoare la șansele de publicare a raportului Comisiei, folosind o serie întreagă de construcții verbale care, în context, amintesc de celebra expresie ”Altă întrebare!”, care l-a făcut celebru dar l-a și lăsat fără funcție pe pesedistul Florin Iordache.

Jurnalist 1: Acest raport va fi făcut public în integralitate sau vom vedea doar aceste concluzii prezentate în conferinţa de presă?
Ministrul Sănătății: Nu am prezentat concluzii. Am prezentat datele agregate din toate cele patru baze de date care au fost analizate.
Jurnalist 1: Dar raportul pe care l-aţi avut dumneavoastră pe masă, va fi făcut public sau nu?
Ministrul Sănătății: Acesta este raportul şi numai din raport am citat şi datele toate au fost prezentate în mod agregat.
Jurnalist 2: Îmi cer scuze, dar colega mea întreabă dacă veţi face raportul public.
Ministrul Sănătății: Şi răspunsul l-am dat.
Jurnalist 2: Nu l-aţi dat! (…) Înţeleg că nu se va publica şi, dacă aşa e, de ce nu, totuşi?
Ministrul Sănătății: Asta este o afirmaţie. Înţelegeţi că nu se va publica, iar răspunsul meu la întrebarea dumneavoastră este că datele agregate care mi-au fost transmise de Comisie, în acest raport, au fost furnizate integral astăzi.
Jurnalist 2: Un răspuns cu da sau nu! Se va publica sau nu raportul?
Ministrul Sănătății: Datele agregate care mi-au fost transmise de Comisie, în acest raport, au fost comunicat integral astăzi!

Ulterior, sub tirul chestionărilor similare ale jurnaliștilor prezenți în sală, Ioana Mihăilă și-a strâns pur și simplu hărtiile și a dat de înțeles că va părăsi evenimentul de presă în condițiile în care tema discuției nu va fi modificată. ”Mulțumesc! Dacă nu mai sunt întrebări…”, a fost semnalul cu care oficialul guvernamental i-a determinat pe cei prezenți să modifice turnura pe care se înscrisese ”dialogul” absurd cu jurnaliștii.

Cât privește tema conferinței de presă, Ioana Mihăilă a pus sec diferențele de raportare pe seama faptului că decesele Covid au fost raportate în spitale cu două coduri diferite. ”Pentru anul calendaristic 2020 s-au raportat 26106 decese, din care 227 cu principal diagnostic COVID-19 şi restul cu diagnostic secundar COVID-19. Referitor la cele cu diagnostic secundare, situaţia este altfel: 19608 decese au diagnostic secundar cu codul U071 şi 6181 decese au diagnostic secundar U072, deces suspect COVID-19. Pentru aceeaşi perioadă, în sistemul Coronaforms s-au înregistrat 16120 de decese, iar în alerte MS s-au înregistrat 18948 de decese”, a declarat Mihăilă, accentuând faptul că diferenţe de raportare au existat încă de la începutul pandemiei: ”Comisia a analizat datele de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferenţe de raportare între cele două platforme şi s-au detectat diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele două platforme. Comisia a analizat diferenţe de raportare şi raportează drept cauze, printre altele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. E necesar un proces de actualizare în platforma CoronaForms”.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă