19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateMinisterul Educaţiei: 46 de elevi şi 30 de angajaţi, confirmaţi cu SARS-CoV-2...

Ministerul Educaţiei: 46 de elevi şi 30 de angajaţi, confirmaţi cu SARS-CoV-2 în ultimele 2 zile

Un număr de 46 de elevi şi 30 de angajaţi din şcoli au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2 în perioada 11-12 februarie (ora 18.00), transmite Ministerul Educaţiei.

Totodată, activitatea a fost suspendată în cazul a 32 de clase, menţionează oficialii Ministerului, potrivit căruia, până ieri, 244 de elevi și 329 de angajați din educație fuseseră confirmați cu Covid din 8 februarie, atunci când au fost redeschise școlile.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, incidența cumulată în rândul elevilor în cele 4 zile de la debutul semestrului II (1 caz de elev confirmat/10.000 elevi) este mult mai mică decât în rândul populației generale.

Ministerul anunță că sunt 8 județe în care nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în rândul elevilor: Argeș, Brăila, Giurgiu, Neamț, Sibiu, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea.

„Luând în considerare perioada de incubație, primele cazuri de Sars CoV-2 identificate în școlile din România au la bază infectarea în săptămâna premergătoare începerii școlii”, se arată în comunicatul transmis.

Inspectoratul Şcolar Cluj a transmis, joi, că au fost suspendate pentru 14 zile cursurile a 17 clase sau grupe de preşcolari, după ce mai mulţi copii au prezentat simptome de coronavirus sau au fost infectaţi cu COVID. De asemenea, 30 de angajaţi ai unităţilor de învăţământ sunt în izolare sau în carantină, după ce au fost infectaţi sau au intrat în contact cu cazuri confirmate.

Doi elevi, cinci cadre didactice şi un angajat din categoria personalului didactic auxiliar au fost confirmaţi cu noul coronavirus în Harghita, transmite Agerpres. De asemenea, se află în carantină 33 de elevi, şase cadre didactice şi câte un angajat din categoriile personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic.

Opt elevi şi şase angajaţi în unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa au fost confirmaţi cu COVID-19 după reluarea cursurilor, testele fiind făcute în afara şcolilor.

Primul caz de COVID-19 după redeschiderea școlilor, o fetiță de clasa a II-a a fost confirmat la Școala Sfântul Andrei din Sectorul 6 al Capitalei, unde a fost testat pozitiv un elev. Ulterior, alți trei elevi de ciclu primar și un cadru didactic, din patru școli diferite din Sectorul 4, au fost confirmați cu COVID-19,a precizat la Digi 24 purtătorul de cuvânt al primăriei Sector 4, Violeta Boerescu.

Ce se întâmplă în cazul apariției unor cazuri de COVID în școală?

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:

a) La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
b) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.
c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.
La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
În aceste situații procesul de învățământ continuă în sistem online.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă