Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ministerul Sănătăţii a început războiul anti-şpagă. Pacienţi-spioni, trimişi în control în spitale

Ministerul Sănătăţii a început războiul anti-şpagă. Pacienţi-spioni, trimişi în control în spitale

​Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunţat va trimite în spitale pacienți "sub acoperire" pentru a identifica angajații din sistemul sanitar care condiționează actul medical de primirea mitei de la pacienţi.

Elena Marinescu 0 comentarii

Ministerul Sănătății a elaborat și va pune în aplicare o strategie anti-corupție, un proiect-pilot fiind deja aplicat la Spitalul Fundeni din București. Angajații acestui spital au semnat, în această primăvară, la solicitarea conducerii unității sanitare, "declarații anti-mită", în care își iau angajamentul să nu ceară sau primească bani de la pacienți. De asemenea, pe pereții spitalului au fost lipite afișe prin care pacienții sunt informați că angajații acestui spital nu primesc "plic".

„Sunt spitale în această țară unde medicii spun: 'Nu este nevoie, mulțumim.' Eu cred că nu merită acești oameni, pentru câțiva care fac asta, să fie murdăriți", a explicat ministrul Sănătății, pentru Hotnews.ro. „În acest moment, pregătim niște indicatori să ne ajute să cuantificăm ceea ce facem. Unul dintre obiectivele strategiei este folosirea acestei sintagme de "pacient sub acoperire" care să meargă, în funcție de gradul de satisfacție al pacientului de la un anumit spital, să verifice dacă cele sesizate de pacienți sunt mai mult sau mai puțin reale. Avem acel chestionar de feedback pe care îl analizăm, iar dacă vedem că scade gradul de satisfacție și crește numărul pacienților care spun că li s-a cerut șpagă, trimitem acești 'pacienți sub acoperire' ", a explicat Pintea. 

Ministrul a explicat că primii "pacienți sub acoperire" au fost deja trimiși în spitale în urmă cu trei săptămâni, iar aceste acțiuni sunt parte a unei strategii anticorupţie pe care Ministerul Sănătăţii urmează să o aplice până în anul 2020. Ce au descoperit "pacienții acoperiți" în spitale? Pintea a dat exemplul unei persoane care a mers la un spital pentru a face consultaţiile obligatorii pentru şcoala de şoferi şi căreia i s-a cerut tariful legal, plus o sumă "pentru celeritate" de către un personal auxiliar.

Potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, şpaga din spitale, infecțiile intraspitalicești și investițiile insuficiente reprezintă principalele trei probleme identificate de românii ca principale nerefuli ale sistemului sanitar. Însă, conform statisticilor, doar 2,3% dintre pacienţi reclamă cererea de mită organelor de anchetă

Comentarii

loading...