23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateModificările climatice afectează sănătatea plămânilor

Modificările climatice afectează sănătatea plămânilor

“În timpul perioadelor de caniculă şi umiditate ridicată, simptomele pot să se declanşeze la persoanele astmatice”, au subliniat organizatorii într-un document intitulat “Declaraţia de la Paris pentru climă, mediu şi sănătate respiratorie”, publicat înainte de Congresul Internaţional al ERS, ce va avea loc în perioada 15-19 septembrie la Paris.

La acel congres va fi lansată o campanie de sensibilizare a populaţiei, denumită “Healthy lungs for life” (“Plămâni sănătoşi pe viaţă”).

Efectele modificărilor climatice pot să fie şi indirecte: “Inundaţiile mai frecvente determină o creştere a ratei umidităţii şi acumulări de mucegai în spaţiile interioare, provocând astm, rinită alergică şi anumite infecţii respiratorii”.

“În plus, amplificarea poluării aerului, prin concentraţii de ozon mai mari, reduce funcţionarea pulmonară şi se face vinovată de mai multe efecte nefaste asupra sistemului respirator”, precizează cele cinci organizaţii, din care face parte şi Societe de Pneumologie de Langue Francaise (SPLF).

“Luările tardive de decizii pentru a limita gazele cu efect de seră şi poluanţii atmosferici cu durată scurtă de viaţă vor avea consecinţe ireversibile asupra sănătăţii tuturor cetăţenilor lumii”, au prevenit semnatarii acestui document.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă