Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

MS prelungeşte durata de scutire a plăţii taxei clawback pentru produsele derivate din sânge

MS prelungeşte durata de scutire a plăţii taxei clawback pentru produsele derivate din sânge

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat o Ordonanță care prevede reglementări menite să asigure un acces mai bun al pacienților la servicii medicale și medicamente.

Elena Marinescu 0 comentarii

Printre măsurile adoptate de Executiv, se numără extinderea exceptării temporare a obligatiei de plată a taxei clawback, de la 2 la 3 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană. Ministerul Sănătăţii susţine că prin această măsură se asigură continuitatea accesului la imunoglobulină și prezența pe piață a medicamentelor derivate din sânge uman și plasmă umană, medicamente care nu au alternativă terapeutică.

O altă reglementare cuprinsă în actul normativ este menită să îmbunătățească accesul pacienților la serviciile medicale necesare, prin modificarea Ordonanței 28/2003. Astfel, pacienții cu afecțiuni grave, pentru care nu pot fi asigurate servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pot beneficia de tratamente în străinătate sau asigurate de furnizorii privați de servicii medicale din România. Prin această măsură se creează cadrul legal în vederea modificării Ordinului 50/2004, astfel încât tratamentele acordate în unități spitalicești din străinătate, precum și cele acordate de furnizorii privați de servicii medicale din România, să fie suportate din bugetul Ministerului Sănătății.

„Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacienții care nu pot fi tratați în sistemul public de sănătate vor fi aceleași pentru furnizorii din străinătate și din țară. Pacienților cu afecțiuni extrem de grave care au nevoie de tratamente pe care nu le putem asigura în sistemul public de sănătate, trebuie să le acordam șansa de a se putea trata și în România, nu doar în străinătate, dacă acest lucru este posibil. În primul rând, este important pentru că oferim pacientului acces la tratamente cu eliminarea unor costuri importante, cum ar fi cele cu transportul și cazarea în străinătate. De asemenea, putem vorbi și de asigurarea unui confort al comunicării în aceeași limbă în relația pacient-personal medical, comunicarea medic-pacient fiind foarte importantă în rezolvarea problemelor de sănătate. Nu în ultimul rând, putem vorbi și de o economisire a unor sume importante, ceea ce ne va permite să asigurăm accesul la tratamentele necesare pentru un număr cât mai mare de pacienți”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății.

Totodată, Sorina Pintea a anunţat că au fost aprobate reglementări privind Agenţia Naţională a Medicamentului, în sensul că "au fost majorate amenzile şi stabilite amenzi pentru persoanele juridice române sau străine, prin reprezentanţii acestora, care nu respectă procedurile legate de serializare". "Serializare care, după cum ştiţi, a fost implementată începând din luna februarie, astfel încât să eliminăm cât mai mult posibilitatea falsificării medicamentelor", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Comentarii

loading...