11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateNimeni nu trebuie să se simtă singur. Bucuraţi-vă de magia Crăciunului!

Nimeni nu trebuie să se simtă singur. Bucuraţi-vă de magia Crăciunului!

Urbanizarea noastră modernă a venit însă nu numai cu o uriaşă presiune pentru acest tip de fericire extrem de zgomotoasă şi agitată, dar şi cu o la fel de intensă dispariţie a sentimentului de apartenenţă la o comunitate, explică dr. Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru, într-un interviu pentru România Liberă, adaugând că „Putem trăi la bloc, să mergem la serviciu şi la cumpărături înconjuraţi de zeci şi chiar milioane de oameni şi totuşi să fim în situaţia în care nu ştim cu cine vom petrece ziua de Crăciun”.

Medicul mai spune că, deşi singuratatea poate fi benefică de multe ori pentru a analiza cine suntem şi ceea ce trăim, dar şi pentru odihnă și relaxare, de cele mai multe ori perspectiva singuratăţii în preajma Crăciunului aduce cu sine tristeţe, dezamăgire şi chiar depresie. Cele mai multe internări la psihiatrie şi tentative de suicid apar însă abia după Revelion, când oamenii conştientizează cel mai probabil intensitatea suferinţei lor.

RL: Ce putem face pentru a evita o singurătate nedorită?

Dr. Gabriella Bondoc: Depresia se poate instala frecvent din cauza izolării faţă de alţi oameni în preajma sărbătorilor de iarnă. Cel mai important antidot este regăsirea sentimentului de apartenenţă la un grup, indiferent dacă acel grup este familia sau sunt oameni cunoscuţi la muncă sau la un club de activităţi. Pentru a construi aceste grupuri este nevoie însă de un pic de planificare şi implicare. De asemenea, conştientizarea aspectelor pozitive ale propriei vieţi şi adoptarea unei poziţii realiste relativ la “fericirea perfectă a tuturor celorlalţi oameni” poate să scadă sentimentul dureros al singurătăţii.

Încercaţi să organizaţi un mic eveniment la dumneavoastră acasă înaintea sărbătorilor de iarnă pentru colegii de muncă, creând astfel perspectiva unor relaţii mai apropiate, pentru că uneori petrecem cu aceştia mai mult timp decât cu familia.

Reluaţi legatură cu membrii mai apropiaţi sau mai îndepărtaţi din familie. Acum nu este momentul să căutăm “familia perfectă”, ci să acceptăm rădăcinile din care ne tragem, în mod clar imperfecte.

Renunţaţi la ideea că “toată lumea are unde merge, nu are rost să îi deranjez”, ci întrebaţi şi fiţi dispus să organizaţi chiar dumneavoastră o “masă perfectă” de Crăciun. Sunt mai mulţi oameni singuri decât credeţi.

Nu refuzaţi eventualele invitaţii la evenimente sociale în această perioadă. Viaţa poate să vă surprindă plăcut.

Participaţi la cursuri diverse pentru adulţi, majoritatea acestor cluburi organizează propriile lor evenimente de Crăciun.

Implicaţi-vă în acţiuni de ajutorare a altor oameni. Căutaţi acele ONG-uri în care vă regăsiţi şi care de sărbători au cel mai mult nevoie de voluntari. O zi de Crăciun în care împarţi zâmbete şi mulţumiri poate aduce mai multe satisfacţii decât cea mai glorioasă petrecere.

Aflaţi cum puteţi să ajutaţi oameni din zona în care locuiţi, în special oamenii bătrâni şi singuri, cărora bolile fizice le agravează tristeţea şi izolarea. Ajutaţi aceşti bătrâni împreună cu vecinii. Fiţi motorul micii comunităţi de la scara de bloc sau de pe strada unde locuiţi.

Folosiţi comunicarea de pe reţelele de socializare. Poate fi cea mai directă modalitate de a vă conecta cu alţi oameni singuri.

Aduceţi-vă aminte că sărbătorile nu înseamnă doar ziua de Crăciun. Folosiţi zilele libere ca să vizitaţi cunoştinţe, să vă bucuraţi de sporturile de iarnă şi de veselia târgurilor de Crăciun.

 

Să vorbim şi de o altă formă de izolare în mulţime, aceea în care ne agităm atât de mult ca să gătim, să facem cumpărături şi să ne organizăm cât mai bine, încât descoperim epuizaţi după Crăciun că nu prea ne-am bucurat de sărbători. Ce este de făcut?

Familia este până la urmă acel grup de oameni care ne acceptă cu imperfecţiunile noastre. Acele momente de comuniune necondiţionată, caldă şi deschisă între noi şi ceilalţi sunt de fapt cheia fericirii şi motivul pentru care ne dorim “o familie”. Un studiu recent a dovedit că a avea amintiri frumoase din copilărie cu părinţii ne face adulţi mai sănătoşi, cu un risc mai scăzut de depresie dar şi, în mod surprinzător, cu mai puţine boli cronice. Vă propunem ca de sărbători să renunţaţi la perfecţiunea meniului de pe masă sau la cele mai frumoase cadouri şi decoraţiuni pentru a construi aceste amintiri frumoase copiilor dumneavoastră. Este important nu numai pentru sănătatea lor, dar şi pentru sănătatea emoţională a adulţilor. Copiii apreciază foarte mult predictibilitatea, de aceea investiţi timp, în fiecare an, în crearea de “tradiţii de familie”. Aceste tradiţii vor fi şi mai memorabile dacă sunt însoţite de veselie şi râsete. Râsul este una din cele mai bune modalităţi de a scădea anxietatea copiilor, fiind o tehnică frecvent folosită de terapeuţi în lucrul cu copiii. De aceea, colindatul de sărbători merită reînviat dacă îi ajutaţi şi, de ce nu, şi însoţiţi pe copii să reînceapă această “aventură românească”. Varianta modernă este una în care colindăm doar casele cunoscute, prietenii de familie, rudele şi casele copiilor care merg împreună.

 

Ce alte “tradiţii” putem construi pentru amintiri şi timp de calitate cu copiii?

Orice activitate poate deveni o astfel de tradiţie, de la mersul la patinoar şi vizitele la bunici până la crearea de decoraţiuni sau oferirea de cadouri copiilor defavorizaţi din zonă. Repetitivitatea lor în aceeaşi zi din perioada Sărbătorilor face ca încet-încet să devină o istorie de familie de povestit şi continuat în generaţiile următoare. Şi astfel sărbătorile de iarnă pot fi cu adevărat o perioadă magică şi nu doar o masă cu mult prea multă mâncare şi o alergătură după cadouri!

Iată câteva idei adunate de la părinţi urbani şi ocupaţi:

-“Eu şi fiul meu facem împreun prăjituri pentru Moş Crăciun. Adoră asta şi mereu avem câte ceva de povestit apoi rudelor. Este una din acele amintiri care mereu mă face să plâng de fericire”- Maria, 36 ani, Bucureşti

-“Noi avem celebra bătaie familială cu bulgări, după prima ninsoare serioasă. Fetele împotriva baieţilor. Râsul şi fericirea sunt mereu prezente”- Claudia, 37 ani, Braşov

-“Noi decorăm împreună bradul, ascultând colinde. Fetiţa noastră alege cele mai importante decoraţiuni şi evident aşează steluţa în vârful bradului. Cred că magia vine din muzica pe care o ascultăm, cântăm şi o dansăm cu această ocazie“- Miruna, 40 ani, Bucureşti

-„Noi îl invităm la noi pe Moş Crăciun în carne şi oase. Toţi stăm în poala lui, inclusiv adulţii, şi spunem în hohote de râs, cât de cuminţi am fost“- Mihai, 34 ani, Jilava.

 

Ce ne deprimă de Sărbători

 – Oboseala (să nu uităm că suntem în perioada de final a anului)

 – Aşteptările mult prea mari de la această perioadă specială

 – Mercantilizarea obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou

 – Dificultăţile financiare

 – Imposibilitatea de a fi alături de familie, prieteni sau cei dragi

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă