7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateNoi tratamente disponibile pentru bolnavii cu hepatită C

Noi tratamente disponibile pentru bolnavii cu hepatită C

Pentru noua etapă de tratament pentru hepatita cronică virală C sunt eligibili 13.000 de pacienţi, potrivit CNAS, care precizează într-un comunicat că, în zilele următoare, cei trei deţinători de autorizaţii de punere pe piaţă cu care s-au purtat negocierile urmează să depună la sediul instituţiei documentaţia necesară pentru încheierea propriu-zisă a contractelor.

Conform sursei citate, dintre persoanele care vor beneficia de tratament fără interferon vor fi 12.100 de pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată), 750 de pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată, 100 de pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză, şi 50 de pacienţi cu transplant hepatic şi de alte organe solide, indiferent de gradul de fibroză.

 

Extinderea centrelor pentru pacienți

 

Reprezentanţii Casei spun că, odată cu creşterea numărului de pacienţi eligibili faţă de precedentele etape de tratament fără interferon, vor fi desemnate două noi centre (Piteşti şi Bacău) în care se vor putea iniţia şi monitoriza aceste tratamente, de către medici cu experienţă în domeniu. Astfel, numărul total al acestor centre se va ridica la 13. „În etapa viitoare vor fi disponibile trei scheme de tratament care vor putea oferi o soluţie personalizată pentru fiecare pacient. Schema de tratament adecvată şi durata tratamentului (între 8 şi 24 săptămâni) va fi decisă de medicul curant, în funcţie de starea clinică şi particularităţile fiecărei persoane“, precizează CNAS.

Instituţia a mai anunţat că a iniţiat demersurile necesare pentru includerea condiţionată a noilor tratamente fără interferon în lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală (HG 720/2008 cu modificările şi completările ulterioare). Noile contracte cost-volum-rezultat se vor derula efectiv de la începutul lunii următoare includerii noilor tratamente în lista menţionată (cel mai târziu 1 octombrie). „Noile contracte cost-volum-rezultat vor însemna o schimbare calitativă majoră în tratamentul fără interferon al hepatitei virale C. Aş menţiona că, deşi negocierile pentru aceste contracte au fost mai complicate, derulându-se pentru prima oară cu mai mulţi deţinători de autorizaţii de punere pe piaţă, am reuşit să le finalizăm cu condiţii mai avantajoase pentru CNAS şi într-un timp mult mai scurt decât în precedentele etape de tratament“, a declarat preşedintele interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu.

 

O singură opţiune de tratament

 

În prezent, în România există un singur tratament fără interferon pentru pacienţii cu hepatită, faţă de patru sau şase câte sunt în ţările europene. „Tratamentul fără interferon a fost aprobat în România pentru pacienţii cu hepatita cronică virală de tip C, asiguraţi, cu limitare la anumite grade de fibroză. Trebuie găsite soluţii prin care să crească accesul indiferent de gradul de fibroză şi pentru categoriile speciale sau pacienţii neasiguraţi. Asta având în vedere că vorbim de o boală vindecabilă în cazul hepatitei C, respectiv de boli infecţioase, atât în ce priveşte virusul hepatitic C, cât şi celelalte infecţii hepatitice cronice – B sau B plus Delta“, explică Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Este de remarcat totuşi că în ultimii doi ani numărul de pacienți tratați s-a dublat, ajungând de la 5.780 în 2016 la 12.000 în 2017. Tratamentul curativ introdus în urmă cu 3 ani, care necesită o abordare imediată, are o rată de succes foarte mare, respectiv de până la 99%. Asociația îi încurajează pe români să meargă la medicul de familie și să ceară trimitere pentru analiza markerilor virali. Împreună cu Societatea Națională a Medicilor de Familie, asociația a militat câțiva ani pentru introducerea acestor analize în pachetul de bază, considerând că numai o campanie de testare la nivel -național poate avea impact real în atingerea -obiectivului de eliminare a bolii. În același timp, Asociația consideră că doar prin implementarea conceptului „test&treat“ se vor vedea rezultate în cea mai scurtă perioadă, atât din punct de vedere medical, cât și financiar: „Odată ce un pacient este depistat, sistemul românesc trebuie să-i asigure tratamentul necesar, astfel încât continuă să rămână un factor de risc pentru întreaga societate“. 

 

PERICOL

Riscuri letale

Hepatita C este o boală infecțioasă a ficatului, cauzată de infecția cu virusul hepatitic C (VHC). Virusul poate determina atât forme acute cât și forme cro-nice de hepatită, a căror severitate variază de la afecțiuni puțin grave la forme foarte severe de boală, amenințătoare de viață. Infecția acută de obicei nu prezintă simptome și nu pune viața în pericol, o parte dintre pacienți (cca. 20%) eliminând virusul din organism în primele 6 luni de la infectare. Pacienții vindecați vor păstra pentru tot restul vieții în organism anticorpii anti-VHC formați de sistemul imunitar în urma infecției acute. Restul pacienților (cca. 80%) vor dezvolta forma cronică de infecție cu VHC. Pacienții cu infecție cronică cu VHC au un risc ridicat de a dezvolta complicații redutabile precum ciroză și cancer hepatic.

 

Cifre

Cazuri alarmante de îmbolnăvire

Infecția cu virusul hepatitei C produce zilnic 400 de victime la nivel european şi se estimează că aproximativ 14 milioane de europeni trăiesc cu această infecție, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Numărul persoanelor infectate cu virusul hepatitic C în România este de aproximativ 660.000: 75% din acestea nu știu că sunt purtătoare, iar din cele 25% care sunt diagnosticate, doar 3 până la 5% au acces la tratament. De asemenea, ţara noastră înregistrează un număr mare de decese generate de ciroze, o evoluție negativă a ficatului infectat cu virusul hepatitei C.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă