12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateNumărul de decese COVID din Europa va depăși 300.000 conform unui studiu...

Numărul de decese COVID din Europa va depăși 300.000 conform unui studiu Reuters

Autoritățile se tem că, în ciuda speranțelor pentru un nou vaccin, decesele și infecțiile vor continua să crească pe măsură ce regiunea se îndreaptă spre iarnă .
 
Cu doar 10% din populația lumii, Europa reprezintă aproape un sfert din cele 50,7 milioane de cazuri și 1,2 milioane de decese la nivel global și chiar și spitalele sale bine echipate simt tensiunea.
 
După ce s-a obținut o măsură de control asupra pandemiei cu izolări largi la începutul acestui an, numărul cazurilor a crescut din vară, iar guvernele au ordonat o a doua serie de restricții pentru a limita contactele sociale.
 
În total, Europa a raportat aproximativ 12,3 milioane de cazuri și 295.000 de decese, iar în ultima săptămână a înregistrat 280.000 de cazuri pe zi, în creștere cu 10% față de săptămâna anterioară, reprezentând puțin peste jumătate din toate infecțiile noi raportate la nivel global.
 
Speranțele au fost ridicate de anunțul Pfizer Inc despre un nou vaccin potențial eficient, dar nu se așteaptă să fie disponibil înainte de 2021, iar sistemele de sănătate vor trebui să facă față lunilor de iarnă fără ajutor.
 
Marea Britanie, care a impus un blocaj nou în Anglia, are cel mai mare număr de decese din Europa, în jur de 49.000 și experții în sănătate au avertizat că, cu o medie actuală de peste 20.000 de cazuri zilnic, țara va depăși scenariul său de „cel mai rău caz” de 80.000 decese.
 
Franța, Spania, Italia și Rusia au raportat și sute de decese pe zi și împreună, cele cinci țări reprezintă aproape trei sferturi din numărul total de decese.
 
Deja se confruntă cu perspectiva unui val de pierderi de locuri de muncă și eșecuri ale afacerilor, guvernele din întreaga regiune au fost forțate să ordoneze măsuri de control, inclusiv izolări la nivel local, închiderea magazinelor neesențiale și restricționarea circulației.
 
Franța, cea mai afectată țară din UE, a înregistrat peste 48.700 de infecții pe zi în cursul săptămânii trecute, iar autoritatea sanitară din regiunea Parisului a declarat săptămâna trecută că 92% din capacitatea Terapiei Intensive a regiunii este ocupată. Confruntându-se cu presiuni similare, spitalele belgiene și olandeze au fost forțate să trimită pacienți grav bolnavi în Germania.
 
În Italia, care a devenit un simbol global al crizei, când camioanele armatei au fost folosite pentru transportul morților în primele luni ale pandemiei, media zilnică a cazurilor noi este la un nivel maxim de peste 32.500. Decesele au crescut cu peste 320 pe zi în ultimele trei săptămâni.
 
În timp ce noul vaccin dezvoltat de Pfizer și partenerul german BioNTech va avea nevoie de timp pentru a fi produs și livrat, autoritățile speră că odată cu trecerea iernii, acesta va opri focare ulterioare.
 
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că Uniunea Europeană va semna în curând un contract pentru 300 de milioane de doze de vaccin, la doar câteva ore după ce medicii au anunțat studii promițătoare în stadiu avansat.
 
Cu toate acestea, experții din domeniul sănătății au avertizat că vaccinul, dacă ar fi aprobat, nu ar fi fost un glonț de argint – nu în ultimul rând pentru că materialul genetic din care este fabricat trebuie depozitat la temperaturi de minus 70 grade Celsius (-94 F) sau mai mici.
 
Astfel de cerințe reprezintă o provocare pentru țările din Asia, precum și pentru Africa și America Latină, unde căldura intensă este adesea agravată de infrastructura precară.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă