7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSănătateNumărul paturilor din secțiile de Terapie Intensivă aproape s-a triplat

Numărul paturilor din secțiile de Terapie Intensivă aproape s-a triplat

România are în acest moment în stare gravă în secțiie de Terapie Intensivă 861 bolnavi infectați cu noul coronavirus. Cu o capacitate totală în secțiile ATI în spitalele-suport Covid-19 din țară de maxim 1.200 paturi, oamenii conectați la aparatele de ventilare mecanică ocupă trei sferturi din capacitatea totală.

O valoare înspăimântător de mare, dublată de lipsa de paturi la Terapie Intensivă în Capitală pentru bolnavii infectați și care au dezvoltat forme severe ale bolii, oameni trimiși chiar și la sute de kilometri distanță într-un pat găsit liber.

Arătate cu degetul pentru lipsa de implicare în creșterea capacității de tratare la Terapie Intensivă, autoritățile statului au renunțat la inventarierea paturilor doar din unitățile specializate și le-au numărat pe toate, inclusiv pe cele ocupate acum de bolnavi în stare gravă care nu sunt infectați cu noul coronavirus.

„Ministerul Sănătăţii a desfăşurat mai multe proiecte de achiziţie de ventilatoare, monitoare, paturi şi alte echipamente necesare secţiilor de Terapie Intensivă, astfel că, la acest moment, avem, conform rapoartelor din secţiile de ATI, 3.065 de paturi de Terapie Intensivă – pentru toţi pacienţii, nu doar COVID, deci, în total 3.065 de paturi -, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiziţionate cu diverse surse de finanţare.”, a anunțat Klaus Iohannis.

Președintele a mai pus la socoteală și cinci unități mobile de Terapie Intensivă, două spitale modulare și un modul specializat ATI, totul pentru încă 169 de paturi pe care pot fi tratați românii infectați care se află în stare gravă.

Mesajul președintelui s-a vrut a fi unul liniștitor dar poate ascunde un adevăr dureros: depășirea capacității din Terapiile Intensive în unitățile medicale specializate în tratarea cazurilor de Covid-19 va genera un transfer al bolnavilor către celelalte paturi conectate la ventilatoare.

Ce nu spun însă autoritățile este ce se va întâmpla în acel moment cu pacienții care au nevoie de ventilare mecanică dar care nu sunt infectați cu noul coronavirus.

Cele mai citite

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă