7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSănătateObezitatea și consumul excesiv de carne pot duce la apariția pietrelor la...

Obezitatea și consumul excesiv de carne pot duce la apariția pietrelor la rinichi

În timp, acestea devin responsabile pentru o mulțime de afecțiuni cardiovasculare, metabolice, oncologice și chiar renale. „Față de acum 30 de ani, diagnosticăm mult mai mulți calculi renali la copii ca urmare a schimbărilor survenite în regimul nostru alimentar: consumăm mult mai multă carne, luăm multe suplimente alimentare. De asemenea, numărul tot mai mare de copii care suferă de calculi renali este corelat și cu obezitatea de care suferă tot mai mult acești micuți”, avertizează dr. Selçuk Yücel, specialist cu experiență în tratarea afecțiunilor urologice la copii și sugari. 

 

Aciditatea dietei, risc pentru apariţia calculilor renali

 

Calculii renali sau pietrele la rinichi apar mai ales dacă există o predispoziție genetică în familie spre acest tip de problemă medicală. Însă medicii menționează, pe lângă genetică și dietele dezechilibrate, și alți factori de risc. “Un nivel crescut de aciditate a dietei unui copil poate duce la formarea calculilor renali. Băuturile acidulate în exces cresc nivelul de aciditate din urină, iar cristalele de fosfați se acumulează sub formă de calculi. La fel, și un consum excesiv de proteine animale duce la creșterea acidității, terenul perfect de formare a calculilor renali, mai ales la băieți. De asemenea, -hidratarea insuficientă cu apă în favoarea consumului de sucuri acidulate poate crea condițiile perfecte pentru apariția calculilor renali”, completează specialistul.

Astfel, părinții trebuie să monitorizeze atent starea de sănătate a copiilor. Culoarea urinei este un indicator important al stării de sănătate și hidratare. “Un adult ar trebui să consume cel puțin 3 litri de lichide pe zi. Iar copiii, mai ales băieții, trebuie să consume, în funcție de vârstă, minimum între 1 și 1,5 l de lichide pe zi. Vara, când corpul transpiră, cantitatea trebuie să fie mai mare. Culoarea urinei este un bun indicator al nivelului de hidratare. Astfel, culoarea «galben» a urinei arată că organismul este deshidratat, iar în aceste condiții aportul de lichide trebuie crescut. Consumul zilnic de suc din două lămâi proaspăt stoarse nu doar că previne formarea calculilor renali, dar este benefic și pentru persoanele care deja au pietre la rinichi. Sucul de lămâie se poate adăuga în diverse preparate, dar trebuie să fie proaspăt”, adaugă pediatrul urolog.

 

Atenţie la suplimentele alimentare!

 

Medicul atrage atenţia că părinții copiilor trebuie să fie extrem de atenți și când le dau acestora suplimente alimentare și vitamine: „Dacă în familie există persoane care au calculi renali, atunci copiii trebuie evaluați atent mai ales înainte de administrarea unui supliment cu calciu. Însă și la copiii care provin din familii unde nu există persoane care au calculi renali suplimentele cu calciu trebuie administrate după o evaluare ecografică a aparatului urinar”. Dacă există deja simptome ale prezenţei calculilor, -precum -urinarea frecventă, durerea la urinare, apariţia sângelui în urină, culoarea -modificată a urinei și durerile abdominale, atunci copiii trebuie evaluați -metabolic. Dieta copiilor cu predispoziție către calculi renali trebuie elaborată de către un medic. Excesul de carne trebuie eliminat, însă carnea roșie, peștele și carnea de pasăre trebuie să rămână în dietă, într-o cantitate optimă, deoarece sunt considerate esențiale în procesul de creștere și dezvoltare a copiilor.

 

Opţiuni terapeutice diversificate

 

Calculii renali pot fi de mai multe tipuri și pot fi tratați prin medicație, intervenții endoscopice, chirurgie clasică sau ultrasunete. “Putem recurge și la intervenții chirurgicale, dacă un calcul renal este mai mare de 6 mm de exemplu. Dar decizia de a face intervenția clasică depinde de localizarea pietrei, iar noi o aplicăm mai ales în cazurile în care un calcul renal blochează anumite traiecte urinare. Există, de asemenea, și posibilitatea de a trata calculii prin litotriție, o metodă prin care calculii renali sunt sparți în bucăți mai mici care se elimină în mod natural. Putem face și intervenții endoscopice, fie prin incizii foarte mici, fie folosind chiar tractul urinar pentru a accesa zona afectată de calculi renali. Astfel, reușim să pătrundem cu instrumente foarte fine, să spargem pietrele care, ast-fel, se vor elimina natural. La ora actuală, facem mai multe intervenții minim invazive decât intervenții ample”, explică expertul.  

 

PERIOADE

Etape de viaţă cu vulnerabilitate crescută la îmbolnăvire

Cel mai adesea, problemele în funcţionarea normală a rinichilor apar în momentele critice de dezvoltare a unui copil.

Perioada de la naștere până la vârsta de 3 ani. Această perioadă este cea mai periculoasă în legătură cu o varietate de tulburări ale activității tractului urinar. În plus, în timpul acestei perioade sunt prezente toate tulburările congenitale ale structurii și funcționării sistemului urinar.
Perioada între 5 şi 7 ani. În acest moment, în corpul copilului există o serie de modificări specifice legate de vârstă, astfel încât sistemul urinar este mai vulnerabil.
Adolescența (14 la 18 ani). În timpul adolescenței, crește riscul de perturbare a funcționării normale a sistemului urinar din cauza a doi factori: creșterea rapidă și schimbarea unui fond hormonal al copilului.

Metode simple de prevenire a formării calculilor sunt reducerea cantităţii de sare din alimentaţie şi consumul de apă în cantităţi suficiente – aproximativ un litru pe zi pentru un copil de 10 ani, de statură normală.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă