12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateOMS anunță: ”Nicio șansă pentru ameliorarea pandemiei până la sfârșitul anului!”

OMS anunță: ”Nicio șansă pentru ameliorarea pandemiei până la sfârșitul anului!”

Înaltul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că este „prematur” și „nerealist” să credem că pandemia ar putea fi oprită până la sfârșitul anului, dar că sosirea recentă a vaccinurilor eficiente ar putea ajuta cel puțin la reducerea substanțială a cazurilor de spitalizare și a numărului de decese.
„Dacă suntem deștepți și ne concentrăm pe măsurile menită să reducă transmisia focarelor de coronavirus, putem termina cu spitalizările, decesele și tragedia asociată acestei pandemii până la sfârșitul anului”, a spus Ryan în cadrul unui briefing media.
Potrivit directorul programului de urgență, OMS privește cu încredere datele emergente conform cărora multe dintre vaccinurile autorizate par să ajute la reducerea răspândirii explozive a virusului. ”În cazul in care vaccinurile încep sa aibă impact nu numai asupra deceselor și spitalizărilor, ci vor impacta semnificativ și dinamica de transmitere și, totodată, riscul de transmitere, abia atunci cred ca vom putea spune că ne îndreptăm accelerat spre controlul deplin al acestei pandemii”, a mai precizat Michael Ryan.
Oficialul Organizației Mondiale a Sănătății a mai pledat și împotriva auto mulțumirii în privința măsurilor antipandemice, avertizând asupra faptului că nimic nu este garantat într-o epidemie aflată în plină evoluție: “În acest moment virusul controlează foarte mult din viața noastră socială”.
Între timp, directorul general al OMS a considerat a fi „regretabil” faptul că adulții mai tineri și mai sănătoși din unele țări bogate sunt vaccinați împotriva coronavirusului înaintea lucrătorilor din domeniul sanitar sau alte arii de risc din țările în curs de dezvoltare.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că imunizările oferite de efortul susținut de ONU COVAX au început săptămâna atrecută în Ghana și Coasta de Fildeș, dar s-a plâns că acest lucru se întâmplă la trei luni după ce țări precum Marea Britanie, SUA și Canada a început să își vaccineze propriile populații. „Țările nu sunt într-o cursă a vaccinării disputată între ele”, a spus directorul general al OMS. „Aceasta este o cursă obișnuită împotriva virusului. Nu cerem țărilor să își pună propriul popor în pericol. Cerem tuturor țărilor să facă parte dintr-un efort global de suprimare a virusului peste tot în lume”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În ciuda retoricii directorului general, Organizația Mondială a Sănătății nu critică, instituțional vorbind, țările care s-au concentrat, prin campanii susținute, pe vaccinarea propriilor populații, fie ele chiar mai tinere și mai sănătoase, în loc să-și doneze parte din doze către statele care nu au reușit încă să-și protejeze personalul vulnerabil. „Nu putem spune țărilor individuale ce trebuie să facă”, a spus dr. Bruce Aylward, consilier senior al OMS.
Tedros a mai remarcat că, pentru prima dată în șapte săptămâni, numărul cazurilor de Covid-19 a crescut săptămâna trecută, după șase săptămâni consecutive de scădere, descriind acest proces a fi unul dezamăgitor dar deloc surprinzător, în condițiile în care tot mai multe state au avut parte de o „relaxare a măsurilor de sănătate publică”.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă