12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSănătateParadox. Tinerii, tot mai interesaţi de terapiile estetice

Paradox. Tinerii, tot mai interesaţi de terapiile estetice

Astfel, prejuvenarea este noul curent din domeniul esteticii care ia amploare în ultimul deceniu. Doctor Manuela Răvescu, medic specialist dermatolog, a declarat, într-un interviu pentru „România liberă”, că prejuvenarea, denumire apărută prin combinarea cuvintelor „prevenire” și „rejuvenare”, se referă la terapiile care au rolul de a preveni apariția oricăror modificări pe care înaintarea în vârstă le-ar aduce la nivelul feței. Prejuvenarea presupune o serie de tratamente ce pot fi realizate de către medicul dermatolog pentru a păstra pielea tânără, strălucitoare și fără riduri cât mai mult timp. Există numeroase astfel de proceduri pe care dermatologul le recomandă în funcție de vârstă, necesitățile tenului și dorința clientei sau a clientului.

În general, se feresc de procedurile care ar duce la schimbarea fizionomiei, unii chiar nu doresc proceduri cu ace. Nicio problemă! Pentru fiecare dintre noi se poate realiza o schemă de tratament pe termen lung, care să ne facă să ne simțim confortabil. „Eu mi-aș fi dorit sincer să am la îndemână toate aceste proceduri dermatologice care, dacă apelezi de la 30 de ani sau chiar mai devreme, îți fac viața mult mai ușoară și mai frumoasă mai târziu“, spune dr. Manuela Răvescu. Motivele pentru care tinerii apelează în număr tot mai mare la aceste proceduri? Mulți găsesc un răspuns în influența pe care media și rețelele de socializare o au asupra lor, alții datorită faptului că au acces la informație și sunt foarte interesați de calitatea vieții.

 

Injecţii, cu acid hialuronic şi toxină botulinică, în topul preferinţelor

Una dintre cele mai îndrăgite proceduri de rejuvenare este injectarea întregii fețe și a gâtului cu un acid hialuronic fluid, elastic. Această terapie, supranumită “izvorul tinereții”, are rolul de a realiza o hidratare profundă a pielii, ce dă un aspect plin de vitalitate și, în același timp, dă tegumentului un boost metabolic. A fost dovedit științific că, în interiorul pielii, acest produs va realiza o hidratare profundă, iar la exterior se constată o îmbunătățire vizibilă a texturii pielii, diminuarea ridurilor superficiale, creșterea luminozității și o suprafață mai uniformă. Deoarece, în timp, injectarea acestui produs crește tonusul și elasticitatea tegumentului, se va observa și un ușor efect de lifting. Este important de menționat că această procedură nu schimbă deloc fizionomia pacientei, ci doar hidratează profund pielea. Acest tratament este indicat după vârsta de 25 de ani, atunci când cantitatea de acid hialuronic din piele scade, dar și persoanelor de 20 de ani, pentru diminuarea cicatricilor post-acneice, sau celor de 30 ani, pentru hidratare profundă și prevenirea semnelor îmbătrânirii.

Din acest curent mai fac parte și injecțiile cu toxină botulinică. Deși există o controversă în jurul acestei proceduri, medicul Manuela Răvescu spune că injecțiile sunt indicate încă de la apariția primelor riduri, chiar în jurul vârstei de 25 de ani. Este o procedură folosită în scop medical de zeci de ani și nu s-a constatat niciun efect nedorit pe termen lung. Din contră, fiind injectată în scop cosmetic pentru tratarea ridurilor, s-au constatat beneficii suplimentare în afară de diminuarea ridurilor: scăderea hiperseboreei, tratarea migrenelor și chiar efect antidepresiv. Toxina botulinică este frecvent folosită pentru tratarea transpirației axilare excesive fără o cauză medicală dovedită. Este o problemă care poate fi foarte neplăcută, dar care și-a găsit rezolvarea cu ajutorul neurotoxinelor ce opresc transpirația în axile timp de 8-9 luni. De asemenea, injecțiile cu acid hialuronic tip filler se realizează la persoanele tinere, cel mai frecvent pentru volumizarea sau corectarea buzelor, și pentru corectarea cearcănelor. Pot corecta și bărbia prea mică sau o linie mandibulară prea puțin accentuată pentru a fi mai aproape de proporțiile corecte ale trăsăturilor faciale.

 

Cum se rezolvă acneea

Procedurile care duc la exfolierea și, ulterior, la stimularea regenerării pielii sunt extrem de dorite și au rezultate excepționale, spun specialiștii. Acestea sunt microdermabraziunea, peelingul chimic, microneedlingul și nu se folosesc doar pentru prevenire, dar și pentru corectarea unor probleme ale tenului precum tenul gras, porii dilatați, defectele de pigmentare sau cicatricile post-acnee. În plus, mulți tineri se luptă chiar și după 25 de ani cu acneea.

Terapia cu plasma îmbogățită cu trombocite este indicată tinerilor care au nevoie de o vitalizare a aspectului, dar încă nu doresc injecții cu acid hialuronic. Cunoscută și ca „terapia vampir”, această procedură folosește resursele proprii ale organismului – și anume plasma îmbogățită cu trombocite pentru stimularea mecanismelor proprii de întinerire, reparare și vindecare ale pielii. Se recoltează aproximativ 20 ml din sângele pacientului, în eprubete speciale, care conțin un substrat îmbogățit cu vitamine și aminoacizi, adaptat acestei proceduri. Apoi se centrifughează, separându-se plasma îmbogățită cu trombocite. Plasma se injectează apoi, în cantități mici, în zonele care au nevoie de îmbunătățire a calității pielii: față, gât, decolteu, dosul mâinilor sau scalp, ca tratament al alopeciei.   

 

Cu cât mai devreme, cu atât mai eficient

Deși majoritatea acestor proceduri sunt invazive, medicul spune că rolul lor nu este de a schimba fizionomia pacientelor, ci de a le păstra tinerețea cât mai mult timp. Cu cât se intervine mai devreme asupra ridurilor și zonelor inestetice, cu atât mai ușor este să le ții sub control, păstrând aspectul natural al înfățișării. Specialiștii spun că „prea devreme” nu există în estetică, pentru că este bine să începem tratamentele cosmetice de hidratare, cu antioxidanți și de protejare ale pielii încă de la 20 de ani.

 

Acidul hialuronic sau „fântâna tinereţii“

Descoperit în 1934 de biochimistul american Karl Meyer, acidul hialuronic este o substanţă produsă în mod natural de organism cunoscută şi sub numele de hialuronan, care se regăseşte mai ales în articulaţii, în zona ochilor şi la nivelul pielii. Potrivit studiilor, acidul hialuronic are efect lubrifiant, asigură hidratarea fibrelor de colagen şi elastină şi reţine apa în ţesuturi. În prezent, este considerat un antidot redutabil pentru efectele îmbătrânirii, fiind ingredientul principal în produsele anti-aging sau de îngrijire a pielii, cu beneficii şi în repararea tegumentului afectat de arsuri sau leziuni uşoare.

 

Conform statisticilor, injectarea cu acid hialuronic este metoda de înfrumusețare cea mai utilizată de femeile din întreaga lume, inclusiv din România.

 

Este important ca acidul hialuronic să fie folosit cu moderație, doar acolo unde este într-adevăr nevoie. Folosit în exces, la nivelul buzelor, de exemplu, duce la un aspect neplăcut și poate adăuga câțiva ani în plus, în loc să contribuie la menținerea tinereții pacientei.“(dr. Manuela Răvescu, medic specialist dermatolog)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă