11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătatePatriarhia Română şi IOB continuă campania de depistare a cancerului la femei

Patriarhia Română şi IOB continuă campania de depistare a cancerului la femei

Acţiunile social-filantropice se desfăşoară sub coordonarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, cu ajutorul voluntarilor.

 

 

„Preoții din Ilfov au fost anunțați de voluntarii Paraclisului, astfel încât venirea noastră, a medicilor și asistenților de la Institutul Oncologic a permis investigarea cât mai multor femei din comunitățile din Ilfov. Pentru buna desfășurare a programului, în toate localitățile s-a luat legătura cu medicul de familie care, împreună cu autoritățile locale, au informat doamnele, astfel încât de dimineață, de la prima oră, s-au mobilizat și au ajuns să fie investigate. Femeile au fost foarte bucuroase că li s-a oferit acest program gratuit din partea Ministerului Sănătății. Unele dintre ele și-au mai făcut examenul Babeș-Papanicolau cu ceva timp în urmă, dar altele, din păcate, nu au ajuns niciodată la un astfel de test. Venirea noastră aici este îmbucurătoare pentru că le dăm o mână de ajutor. Femeile, în primul rând, au beneficiat de o bună informare. Noi, medicii, le-am anunțat ce înseamnă acest screening, le-am familiarizat cu noțiunea de prevenție, lucru extrem de important. Atunci când vor auzi de screening, vor ști că înseamnă un lucru bun pentru sănătatea lor, că așa pot preveni apariția unor boli grave, a cancerului în special. Au fost anunțate că este o investigație gratuită, absolut inofensivă, care nu doare și nu costă nimic, motiv pentru care ele trebuie doar să se prezinte la campania noastră, a Institutului Oncologic, desfășurată împreună cu Patriarhia Română“, a precizat pentru jurnaldeilfov.ro dr. Virgiliu Prunoiu, medic primar chirurg și coordonator al Programului de Screening al Institutului Oncologic București.

„Din cele 340 de femei consultate anul trecut, aproape jumătate au avut probleme, 37 dintre ele având nevoie de un consult mai amănunțit. Protocolul, semnat în luna ianuarie a anului trecut, a fost prelungit cu încă un an, dat fiind faptul că a fost o colaborare foarte bună între voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și medicii de la Institutul Oncologic București. Noi, voluntarii, ne-am deplasat în sate și comune, am luat legătura cu preoții de acolo și cu oficialitățile locale și, cu suportul acestora, am reușit să mobilizăm femeile să vină către cabinetul medical, deoarece este o activitate foarte importantă. Le poate salva viața“, explică Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Medicii care participă la această campanie atrag atenția că este esențial ca toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani să efectueze periodic testul Babeș-Papanicolau. Doar așa se poate realiza diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase și se poate institui un tratament care să le salveze viața. România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin această maladie. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că în țara noastră rata mortalității prin cancerul de col uterin este de șase ori mai mare decât media țărilor din Uniunea Europeană. Peste 3.000 de românce sunt diagnosticate anual cu temuta maladie. Cel puțin 2.000 dintre ele pierd lupta cu boala. Motivul este acela că, în fază incipientă, nu produce durere sau sângerare, iar în lipsa controalelor periodice nu poate fi depistat la timp. În primele stadii de boală, șansele de vindecare sunt maxime.

 

Registru național de cancer, maximă urgenţă

Reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) solicită cu insistenţă autorităților din sistemul sanitar să pună în aplicare un Plan național de oncologie, care să permită accesul mai rapid la tratament pentru bolnavi. Aceștia au explicat că este necesară întocmirea unui Registru național de cancer prin care să fie monitorizate efectele tratamentelor prescrise pacienților, dar și banii alocați acestor tratamente. „De fiecare dată am cerut un Plan naţional de oncologie şi am zis noi că este un instrument vital în controlul şi combatarea cancerului în România. Noi înţelegem prin acest plan că vor fi unite la un loc toate segmentele esenţiale privind cancerul, adică de screening, depistare precoce, acces la investigaţii şi la tratamente ţintite, chirurgie oncologică, radioterapie şi aici suntem deficitari. În România, doar 30% din necesar este satisfăcut, nu avem aparatura necesară care să acopere nevoia privind această terapie. Nu vă mai spun de sincopele în aprovizionarea cu medicamentele pacienţilor care sunt în tratament şi care le pun în pericol viaţa. Acest plan naţional ar trebui să conţină şi un Registru naţional de cancer care ar monitoriza efectele tratamentelor prescrise pacienţilor, ar monitoriza banii alocaţi acestor tratamente şi nu ar mai fi scurgerile de care se vorbeşte în Sănătate”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC. 

 

Campania ajunge în comuna Glina

Următoarea ediție a acestui program va avea loc sâmbătă, 16 februarie, în comuna Glina. Prima ediție din 2019 a avut loc pe 2 februarie, în comuna Berceni. Peste 50 de femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani și-au făcut, astfel, testul Babeș-Papanicolau gratuit și au primit, de la specialiști în domeniu, cele mai bune sfaturi cu privire la prevenirea cancerului de col uterin și depistarea bolii în stadiul incipient, când există șanse reale de vindecare.

 

Intenţii bune, abandonate de stat

Diana Păun, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, spune că în anul 2016 a fost lansat un Plan naţional de control al cancerului, însă acesta nu a fost implementat. În context, Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic Bucureşti, susţine că medicii români sunt foarte buni, însă pacienţii ajung la consultul de specialitate în stadii deja avansate ale bolii. La rândul său, Laszlo Attila, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, atrage atenţia că foarte multe îmbolnăviri de cancer ar putea fi evitate dacă ar fi existat un program coerent de screening şi acces universal la tratamente oncologice.

 

Programul de prevenire şi depistare a cancerului de col uterin se adresează în special femeilor cu venituri reduse, asigurate sau nu, la sănătate.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă