6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătatePericol nemedical în secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din țară

Pericol nemedical în secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din țară

Nenorocirea provocată de explozia și incendiul în care au ars de vii 10 pacienți internați în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț a generat la nivel național ample acțiuni de control și verificare a instalațiilor medicale și a celor de alimentare electrică în secțiile ATI. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a prezentat luni un prim bilanț al controalelor din spitalele din țară iar situația este cât se poate de gravă în sute de unități medicale care nu dețin autorizația de securitate la incendiu, instalațiile sunt improvizate, suprasolicitate și fără verificări de specialitate, putând provoca oricând o nouă tragedie precum cea de la Piatra Neamț.

„Din 17.11.2020 şi până la data curentă, echipele mixte de specialişti ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, DSP şi/sau ISCIR au derulat 292 controale de prevenire la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare existente la nivel naţional şi au identificat 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, 138 dintre acestea fiind remediate pe timpul verificărilor. Pentru neconformităţile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 1.493 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi, în cuantum de 448.401 lei.”, a anunțat IGSU.

Cele mai des întâlnite deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor au fost cele de nefuncționare ori neasigurare a mentenanței instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu și lipsa stingătoarelor de incendiu ori nefuncționarea instalațiilor de hidranți interiori sau exteriori. Inspectorii de control au mai găsit instalații electrice neverificate, cu defecțiuni și improvizații, multe dintre ele suprasolicitate de numărul mare de aparate medicale conectate.

Potrivit IGSU, din punct de vedere al avizării-autorizării secțiilor ATI privind securitatea la incensiu, din cele 1.392 spitale verificate doar 310 dețin autorizație, 52 sunt autorizate provizoriu iar 728 clădiri nu necesită obținerea unui astfel de document. În acest moment sunt 302 secții ATI în unități medicale ce nu dețin autorizație pentru securitate la incendiu iar pentru 120 dintre ele există un aviz eliberat de Pompieri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă