16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătatePfizer își încheie procesul de testare a vaccinului anti COVID-19 cu o...

Pfizer își încheie procesul de testare a vaccinului anti COVID-19 cu o rată de succes de 95%

Rata de eficacitate a vaccinului, cea mai ridicată de până acum, dintre toate vaccinurile candidat aflate în studii clinice, în stadiul târziu, a confirmat experții care anunțaseră deja că rezultatele intermediare ale Pfizer au arătat o eficiență cu peste 90 %.
 
Pfizer a spus că au existat 170 de cazuri de COVID-19 în procesul său de peste 43.000 de voluntari și doar opt persoane cu această boală au primit vaccinul mai degrabă decât un placebo, ceea ce înseamnă că vaccinul a avut o rată de eficacitate de 95%. Dintre cele 10 persoane care au dezvoltat COVID-19 sever, unul a primit vaccinul.

„Datele sunt foarte puternice”, a declarat Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea din Reading din Marea Britanie.
 
„Arată ca un candidat adevărat.”
 
Pfizer a declarat că așteaptă Comitetul Consultativ al Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente să revizuiască și să discute datele într-o ședință publică ce va avea loc probabil în decembrie.

Analiza finală vine la doar o săptămână după ce rezultatele inițiale din studiu au arătat că vaccinul a fost mai eficient de 90%.
Moderna Inc. a lansat luni date preliminare pentru vaccinul său, care arată eficacitate de 94,5%.

Rezultatele peste așteptări ale celor două vaccinuri, ambele dezvoltate cu noua tehnologie ARN messenger (ARNm), au ridicat speranța unui sfârșit al unei pandemii care a ucis peste 1,3 milioane de oameni și a făcut ravagii în economiile și în viața de zi cu zi.
Cu toate acestea, în timp ce unele grupuri, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății, vor avea prioritate în Statele Unite pentru vaccinări anul acesta, vor trece luni înainte de lansarea vaccinului pe scară largă.

Pfizer a spus că eficacitatea vaccinului dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech SE a fost consecventă la diferite vârste și grupuri etnice, semn că imunizarea ar putea fi utilizată pe scară largă în întreaga lume. Eficacitatea la adulții peste 65 de ani, care prezintă un risc deosebit la virus, a fost de peste 94%.

Piețele de acțiuni s-au consolidat ușor la știrile Pfizer

Futures-urile europene STOXX 600 și SUA S&P 500 au crescut ambele cu aproximativ 0,3% pentru a atinge maximele pentru ziua respectivă.
Cu toate acestea, mișcările au fost mici, comparativ cu saltul când Pfizer a anunțat pentru prima dată că vaccinul era cu peste 90% eficient pe 9 noiembrie.
Acțiunile Pfizer au crescut cu 3% în comerțul premarket, în timp ce acțiunile listate în SUA ale BioNTech au crescut cu 8%.

 
EFECTE ADVERSE UȘOARE
 

Pfizer a declarat că vaccinul său, BNT162b2, a fost bine tolerat și că efectele secundare au fost în mare parte ușoare până la moderate și s-au eliminat rapid.
Singurul eveniment advers sever care a afectat mai mult de 2% dintre cei vaccinați a fost oboseala, care a afectat 3,7% dintre pacienți după a doua doză. Adulții în vârstă au avut tendința de a raporta mai puține și mai ușoare reacții adverse.

Moderna a numit cinci categorii de efecte secundare severe cu cel puțin 2% dintre cei care au primit vaccinul.

A enumerat oboseala la o frecvență de 9,7%, durerea musculară la 8,9%, durerea articulară la 5,2%, cefaleea la 4,5%, durerea la 4,1% și roșeața în jurul locului de injectare la 2%.

Rezultatele finale ale Pfizer vin în timp ce virusul continuă în toată lumea, provocând o presiune enormă asupra sistemelor de sănătate, cu un număr record de cazuri noi și spitalizări.

Sosirea iernii în emisfera nordică în tandem cu sezonul de sărbători este de așteptat să înrăutățească numărul cazurilor, deoarece oamenii petrec mai mult timp în interior și au întâlniri de familie.

„Cu sute de mii de oameni din întreaga lume infectați în fiecare zi, avem nevoie urgentă de a obține un vaccin sigur și eficient în lume”, a spus CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.

Pfizer și BioNTech au mai spus că intenționează să transmită datele altor agenții de reglementare din întreaga lume și să trimită datele din studiu către o revistă științifică evaluată de colegi.

Pfizer a reiterat faptul că se așteaptă să producă până la 50 de milioane de doze de vaccin în acest an, suficient pentru a proteja 25 de milioane de oameni și apoi să producă până la 1,3 miliarde de doze în 2021.

Dintre zecile de producători de medicamente și grupuri de cercetare care se luptă pentru a dezvolta vaccinuri împotriva COVID-19, următorul comunicat de date va fi probabil de la AstraZeneca Plc. cu Universitatea din Oxford în noiembrie sau decembrie. Și Johnson & Johnson spune că este pe cale să furnizeze date anul acesta.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă