13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătate30.000 pacienți cu Covid-19 primesc tratament cu Remdesivir

30.000 pacienți cu Covid-19 primesc tratament cu Remdesivir

Comisia Europeană a semnat un contract în valoare de 63 milioane euro cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, primul medicament autorizat condiționat la nivelul UE pentru tratamentul Covid-19.

Dozele vor fi puse la dispoziția țărilor membre începând cu luna august, asigurându-se un tratament complet pentru un număr de 30.000 bolnavi, ceea ce înseamnă un cost mediu pe pacient de 2.100 euro doar pentru achiziționarea sa.

„În ultimele săptămâni, Comisia a lucrat fără încetare cu compania Gilead pentru a ajunge la un acord prin care să se asigure livrarea în UE de stocuri din primul tratament autorizat pentru Covid-19. Facem tot ce ne stă în putință pentru a asigura accesul la tratamente sigure și eficiente și sprijinim dezvoltarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Acordul cu Gilead reprezintă încă un pas important în lupta noastră pentru combaterea acestei boli.”, a anunțat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Comisia Europeană spune că achiziția acoperă nevoile curente în cursul următoarelor luni, asigurându-se în același timp o distribuție echitabilă la nivelul UE, pe baza unei chei de repartizare, ținându-se cont de avizul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. De asemenea, se pregătește o achiziție comună ce vizează acest medicament și se estimează că aceasta va acoperi nevoile suplimentare începând din luna octombrie.

La 3 iulie, Remdesivir a devenit primul tratament autorizat, acesta primind o autorizație de introducere pe piață condiționată ce facilitează accesul timpuriu la medicamente în situații de urgență în domeniul sănătății publice, cum este actuala pandemie. Remdesivir este un tratament împotriva COVID-19 destinat adulților și adolescenților începând cu vârsta de 12 ani, care au pneumonie și care necesită suplimentare cu oxigen.

Cererea de acordare a autorizației de introducere pe piață a fost înaintată Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) la 8 iunie. Recomandarea EMA a fost aprobată de statele membre prin intermediul Comitetului permanent pentru medicamente de uz uman.

Cu toate că medicamentul este autorizat în UE, acesta continuă să fie monitorizat pentru a se asigura siguranța, anunță Comisia Europeană. Compania Gilead a fost, de asemenea, invitată să prezinte Agenției Europene pentru Medicamente, până în decembrie 2020, rapoartele finale ale studiilor privind Remdesivir.

Acestea reprezintă o parte din condițiile care trebuie îndeplinite pentru a se trece de la o autorizație de introducere pe piață condiționată la o autorizație normală de introducere pe piață. Se preconizează că, până în august 2020, vor fi prezentate date suplimentare privind eficacitatea și siguranța medicamentului, pentru a se finaliza acest proces, spun oficialii europeni.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă