30.000 pacienți cu Covid-19 primesc tratament cu Remdesivir

30.000 pacienți cu Covid-19 primesc tratament cu Remdesivir

Comisia Europeană plătește tratamente cu Remdesivir pentru bolnavii infectați cu noul coronavirus ce vor începe la începutul lunii august.

Petronel Tudor 0 comentarii

Comisia Europeană a semnat un contract în valoare de 63 milioane euro cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, primul medicament autorizat condiționat la nivelul UE pentru tratamentul Covid-19.

Dozele vor fi puse la dispoziția țărilor membre începând cu luna august, asigurându-se un tratament complet pentru un număr de 30.000 bolnavi, ceea ce înseamnă un cost mediu pe pacient de 2.100 euro doar pentru achiziționarea sa.

„În ultimele săptămâni, Comisia a lucrat fără încetare cu compania Gilead pentru a ajunge la un acord prin care să se asigure livrarea în UE de stocuri din primul tratament autorizat pentru Covid-19. Facem tot ce ne stă în putință pentru a asigura accesul la tratamente sigure și eficiente și sprijinim dezvoltarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Acordul cu Gilead reprezintă încă un pas important în lupta noastră pentru combaterea acestei boli.”, a anunțat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Comisia Europeană spune că achiziția acoperă nevoile curente în cursul următoarelor luni, asigurându-se în același timp o distribuție echitabilă la nivelul UE, pe baza unei chei de repartizare, ținându-se cont de avizul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. De asemenea, se pregătește o achiziție comună ce vizează acest medicament și se estimează că aceasta va acoperi nevoile suplimentare începând din luna octombrie.

La 3 iulie, Remdesivir a devenit primul tratament autorizat, acesta primind o autorizație de introducere pe piață condiționată ce facilitează accesul timpuriu la medicamente în situații de urgență în domeniul sănătății publice, cum este actuala pandemie. Remdesivir este un tratament împotriva COVID-19 destinat adulților și adolescenților începând cu vârsta de 12 ani, care au pneumonie și care necesită suplimentare cu oxigen.

Cererea de acordare a autorizației de introducere pe piață a fost înaintată Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) la 8 iunie. Recomandarea EMA a fost aprobată de statele membre prin intermediul Comitetului permanent pentru medicamente de uz uman.

Cu toate că medicamentul este autorizat în UE, acesta continuă să fie monitorizat pentru a se asigura siguranța, anunță Comisia Europeană. Compania Gilead a fost, de asemenea, invitată să prezinte Agenției Europene pentru Medicamente, până în decembrie 2020, rapoartele finale ale studiilor privind Remdesivir.

Acestea reprezintă o parte din condițiile care trebuie îndeplinite pentru a se trece de la o autorizație de introducere pe piață condiționată la o autorizație normală de introducere pe piață. Se preconizează că, până în august 2020, vor fi prezentate date suplimentare privind eficacitatea și siguranța medicamentului, pentru a se finaliza acest proces, spun oficialii europeni.

Comentarii

loading...