16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateProdusele apicole, benefice în afecţiunile aparatului digestiv

Produsele apicole, benefice în afecţiunile aparatului digestiv

Fie că luăm o linguriță de miere dimineața, fie că folosim propolis sau lăptișor de matcă, toate aceste produse au efecte dovedite asupra sănătății.

Produsele apicole includ mai multe principii active, nu doar o substanță activă, ceea ce sporește acțiunea benefică a acestora asupra organismului.

”În produsele apicole există toate vitaminele, mineralele, hormonii şi substanţele cu rol de prehormoni, enzime, glucide (zaharuri) simple direct asimilabile, proteine, aminoacizi esenţiali şi neesenţiali, lipide ca biomolecule, deci bioactive, fără nicio altă metabolizare, antioxidanți, bioflavonoide de o diversitate imposibil de obţinut prin sinteză etc. Mai mult, produsele apicole conţin substanţele care intră în componenţa celulei umane şi a matricei extracelulare şi/sau precursori ai acestora, precum şi un spectru larg de substanţe cu rol de protecţie la nivel celular: antivirale, antitumorale, bactericide, bacteriostatice, antifungice, antianemice, tonifiante etc”, explică ing. chim Sorin Stoia, fondator Alvarium Temesiense, co-fondator Societatea Română de Apiterapie.

 

Infecțiile aparatului digestiv

Unul dintre efectele benefice ale produselor apicole este în afecțiunile tractului digestiv.  Mierea este un aperitiv, laxativ prin conținutul de fructoză (monozaharid) şi care, datorită presiunii osmotice ce atrage apa de la nivelul intestinului, uşurează evacuarea materiilor fecale.

Mierea este benefică în tulburările de asimilare şi în insuficienţă digestivă, mai ales de natură enzimatică. Mierea poate fi administrată în tratamentul ulcerelor gastroduodenale şi în infecţii ale aparatului digestiv. Aceste efecte sunt datorate prezenţei secreţiilor salivare ale albinelor ce conţin enzima glucozo-oxidază. Are un efect protector la nivelul mucoasei digestive datorită pH-ului său crescut. Stimulează procesul de digestie şi previne indigestia prin conţinutul ei de fructoză şi enzime.

 

Reglarea tranzitului intestinal

Polenul şi păstura au efect laxativ prin conţinutul lor de fibre vegetale de tip celulozic şi amidon, reglând tranzitul intestinal şi astfel ameliorează diareea cronică. Ajută la vindecarea ulcerului gastroduodenal, reglează carenţele enzimatice intestinale, au efecte antibacteriene, datorită conţinutului lor de factor antibiotic activ faţă de Salmonella şi colibacil. Au acţiuni favorabile asupra metabolismului proteic, lipidic şi glucidic. Ele reglează funcţia intestinală, mai ales în cazuri de constipaţie cronică sau diaree rezistentă la tratamentul cu antibiotice. 

 

Boala ulceroasă

Propolisul are efect antiseptic puternic împotriva paraziţilor, în special Taenia, accelerează procesul de cicatrizare a fistulelor rectale, hemoroizilor etc., are acţiune antimicrobiană cu rol în vindecarea ulcerului produs de Helicobacter pylori prin conţinutul lui de artepillină C şi diterpenoidelor din compoziție. Are efecte protectoare la nivelul mucoasei gastrice şi duodenale, diminuează durerea şi stimulează cicatrizarea. Prin conţinutul lui de pigmenţi vegetali, precum carotenoizii, flavonoizii şi esterii acizilor fenoici, acţionează favorabil în boala ulceroasă, gastrită, colită şi enterocolită, formând o peliculă protectoare.

Ceara de albine determină digestia mai uşoară prin sporirea secreţiei de suc gastric; ceara de albine nu este digerată, ci acţionează ca un fel de unsoare care facilitează tranzitul intestinal. Înţepăturile, injecţiile sau preparatul apos de apitoxină reduc viteza de evacuare a apei din stomac, secreţia sucului gastric la excitanţi alimentari, precum şi aciditatea sucului gastric.

”Atunci când se asociază mai multe produse ale stupului, încorporând și pulberi de plante, se poate obține un Apifitotonic, realizând o sinergie de acțiune a tuturor principiilor active, superioare administrării fiecărui produs luat separat. Un plus de valoare se realizează atunci când propolisul utilizat este integral, nu tinctură sau extract moale de propolis”, mai spune specialistul.

 

Recomandări punctuale

În diareea acută de origine bacteriană se administrează patru linguri de miere dizolvate într-un pahar cu apă, de 1-2 ori/zi până ce dispar simptomele. De asemenea, curele de polen sau păstura reglează tranzitul intestinal şi sunt benefice atât în diaree, mai ales cronică, cât şi în constipaţie

Pentru cei care suferă de constipație se recomandă mai multe remedii: un amestec de polen, căpăcitură şi miere de cimbru; o lingură de miere diluată într-un pahar cu lapte sau apă călduţă, de 2 ori/zi, dimineaţa pe stomacul gol şi seara; o lingură de miere cu un măr ras, seara înainte de culcare; o lingură de miere amestecată cu o lingură de compot de prune uscate (se administrează de 3 ori/zi înainte de mese); ceară de albine, care se mestecă de 2-3 ori/zi; Apifitotonic – 4 lingurițe/ zi, 2 dimineața și 2 după-amiaza, recomandat, dar nu obligatoriu înainte de masă.

Cele mai citite

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă