10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSănătateRafila avertizează cu privire la consumul de antibiotice „fără discernământ”

Rafila avertizează cu privire la consumul de antibiotice „fără discernământ”

“Consumul de azitromicină a crescut foarte mult şi, chiar dacă azitromicina este prevăzută ca şi o medicaţie care ar putea să fie prescrisă la unii dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, utilizarea fără discernământ şi automedicaţia sunt foarte grave, pentru că, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decât în infecţiile bacteriene, nu în infecţiile virale. Azitromicina, sigur, cu un anumit efect asupra noului coronavirus, a fost încercată ca şi terapie, dar această utilizare de masă e foarte periculoasă, pentru că efectele sunt serioase”, a explicat Rafila, în cadrul dezbaterii “Conştientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19”, organizată de DC Media Group.

Rafila a avertizat că este vorba despre automedicație și a românii nu trebuie să insiste la medicii de familie să li se prescrie antibiotice. „Ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă, pentru că, în această perioadă, fie ca profilaxie, fie ca tratament, persoane care încearcă să prevină infecţia cu noul coronavirus sau care au aflat că sunt infectate folosesc fără discernământ antibiotice”, a spus Rafila.

Medicul, care este şi membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a arătat că, în ţara noastră, consumul de antibiotice, “după o aparentă scădere”, a început să înregistreze din nou un trend crescător.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă