Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Raport OMS: explozie de cazuri de infecţii cu transmitere sexuală

Raport OMS: explozie de cazuri de infecţii cu transmitere sexuală

Peste un milion de oameni din întreaga lume sunt contaminați în fiecare zi cu o infecție cu transmitere sexuală, dintre care cele cu chlamydia, gonoree, trichomonas și sifilis sunt cele mai îngrijorătoare.

Elena Marinescu 0 comentarii

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, majoritatea infecțiilor sunt ușor de prevenit și tratabile, însă unele boli – în special gonoreea – se pot dezvolta sub forma unei superinfecții care sunt din ce în ce mai dificil de tratat cu antibiotice. ”Infecțiile cu transmitere sexuală sunt peste tot, sunt mult mai frecvente decât credem noi”, a declarat Teodora Wi, un ofițer medical din departamentul OMS pentru sănătatea reproducerii și cercetare, citată de Reuters.

Documentul relevă că în rândul bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani au existat 127 milioane de noi cazuri de chlamydia, 87 milioane de cazuri de gonoree, 6,3 milioane de infecții cu sifilis și 156 de milioane de cazuri de tricomoniază. Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) reprezintă o amenințare persistentă și endemică la adresa sănătății la nivel mondial și au un impact profund asupra sănătății adulților și a copilului, avertizează specialiştii. Dacă acestea sunt lăsate netratate, ele pot avea efecte grave și cronice asupra sănătății printre care și boli neurologice sau cardiovasculare, infertilitate, sarcină ectopică, nașterea unor bebeluși morți și un risc crescut de HIV.

Sifilisul a cauzat nașterea a 200.000 de copii morți sau decese ale nou-născuților în 2016, ceea ce a făcut din această boală una dintre principalele cauze ale pierderii copilului la nivel global, au afirmat cercetătorii. Peter Salama, directorul executiv al OMS, a afirmat că datele raportului au arătat necesitatea unui ”efort concertat pentru a asigura accesul tuturor persoanelor de pretutindeni la serviciile de care au nevoie pentru a preveni și trata aceste boli debilitante”. Infecțiile sexuale cauzate de bacterii pot fi în mod normal tratate și vindecate cu medicamentele disponibile, dar studiul OMS arată că lipsa recentă de penicilină a nivel global a făcut mai dificil controlul sifilisului. Creșterea rezistenței la medicamente a gonoreei care uneori devine ”practic imposibil de tratat” este, de asemenea, o amenințare tot mai mare la adresa sănătății.

La nivel global, există peste 20 de tipuri de infecţii cu transmitere sexuală (ITS), iar cele mai frecvente sunt:

Chlamydia
Herpes genital
Gonoree
HIV/SIDA
HPV
Sifilis
Tricomonaza

Comentarii

loading...